Objavljeno: 18.5.2011

Prodaja računalnikov v Evropi: -18%

Pri družbi Gartner so pripravili poročilo o prodaji osebnih računalnikov v zahodni Evropi, ki kaže na zelo velik padec povpraševanja kupcev. Skupno so v prvem četrtletju 2011 v tej regiji prodali 14,7 milijonov osebnih računalnikov, kar je neverjetnih 17,8% manj kot v enakem obdobju leta 2010 in vnovičen velik padec po začetku krize leta 2009.

Pri Gartnerju trdijo, da je razlogov več. Na prvo mesto postavljajo prevelike zaloge, ki so jih proizvajalci in prodajalci naredili konec leta 2010, ko je kazalo na vnovičen vzpon. Sezonska (novoletna) prodaja letos ni bila najboljša, pa tudi sicer v četrtletju zalog niso uspeli kaj prida zmanjšati.

Na drugem mestu je pojav novih tipov naprav, kot so tablični računalniki, ki so prispevali k temu, da so kupci začeli podaljševati nakupovalne cikle na račun tega, da si omislijo nekaj drugačnega. To se še posebej pozna pri segmentu računalnikov za domačo rabo, kjer je prodaja padla kar za 25%. Izstopa predvsem slaba prodaja mini prenosnikov - netbookov, ki so v roku nekaj let prešli iz tržne uspešnice v velike poražence.

Proizvajalci, ki so ciljali zlasti na te segmente trga oziroma kupcev, so jo še posebej močno skupili. Pri Acerju se je prodaja zmanjšala kar za 29,9% in je pristal precej za največjim v regiji, družbo HP, kjer je padec znašal "le" 15,9%. Skupili so jo tudi pri Dellu (-22%) in Asusu (-12%). Ravno obratno je pri Applu, kjer so edini zabeležili rast in to za te čase presenetljivih 10%. S tem je Apple postal peti največji ponudnik osebnih računalnikov v zahodni Evropi.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji