Objavljeno: 25.6.2006

Prodaja strežnikov ostaja enaka

Trg strežniških sistemov je bil v prvem četrtletju letošnjega leta približno enak, kot lani, so ugotovili pri analitskih družba IDC in Gartner. Količina prodanih izdelkov se je sicer povečala, vendar so padajoče cene povzročile, da je bil zaslužek proizvajalcev praktično enak, kot lani. IDC trdi, da se je število prodanih strežnikov povečalo za 9,5%, vendar je pri tem vrednost padla za 1,9% in dosegla raven 11,9 milijard dolarjev. Gartner meni, da je znesek nekoliko višji in navaja 12,35 milijarde dolarjev prometa, kar pomeni skupno okoli 2 milijona prodanih strežnikov.

Še najbolje je šlo strežnikom z arhitekturo x86, kjer se je znesek celotne prodaje povečal za 6,3%, medtem ko so na segmentu srednjih strežnikov zabeležili padec 16,2%, na velikih sistemih pa padec prodaje 3,2%. Po operacijskih sistemih je šlo najbolj sistemom z Linuxom, kjer so zabeležili 17% rast v prodaji, dobro pa so se prodajali tudi strežniki z Windows, kjer je rast dosegla 5,9% (skupno 4,4 milijarde dolarjev). Največ je padlo povpraševanje po strežnikih z Unixom (-7,1%), zanimivo pa je, da se je močno povečala prodaja sistemov s sistemi Itanium in Unixom (+41,8%).

IDC in Gartner se nista zedinila glede vrstnega reda proizvajalcev. Sodeč po IDC-ju je Hewlett-Packard še naprej števila ena na področju strežnikov s skupno 3,33 milijardami dolarjev prometa (28,1% tržni delež), tesno pa sledi IBM z 3,3 milijardami prometa (27,9% delež). Garner po drugi strani navaja, da je prvi IBM s 3,5 milijardami dolarjev prometa (28,6% trga), HP pa drugi s 3,4 milijardami dolarjev prihodkov (28% trga). Ne glede na prvi dve mesti pa je enotno, da sledijo po vrstnem redu Dell, Sun in Fujitsu/Fujitsu Siemens.

http://www.idc.com

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji