Objavljeno: 3.6.2008

Prodaja telefonov globalno raste, v Evropi pada

Sodeč po analizi prodaje mobilnih telefonov, ki jo je opravila družba Gartner, so lahko proizvajalci mobilnih telefonov zadovoljni, pa tudi zaskrbljeni s prodajo v prvem četrtletju 2008. Globalno so v prvih treh mesecih po celem svetu prodali 294,3 milijonov telefonov, kar je 13,6% več kot v prvem četrtletju 2007. Večino rasti prodaje je moč pripisati zlasti povečanemu povpraševanju v manj razvitih državah.

Stari trgi, kot je Evropski, kažejo na tem področju povsem drugačno luč. Gartner je prvič od kar merijo prodajo mobilnih telefonov (od leta 2001) zabeležil padec prodaje in to kar za 16,4% kar priča o zasičenosti trga mobilnih telefonov v razvitih državah Evrope. Za nadaljnje mesece pri Gartnerju napovedujejo podobno stopnjo rasti prodaje na globalni ravni ter negotovost na razvitih trgih, ki se bodo morda pozitivno odzvali predvsem na nove pričakovane modele velikih ponudnikov.

Nokia je tudi v prvem četrtletju ohranila trdno vodstvo s skupno 115 milijoni prodanih telefonov, kar predstavlja 39,1% trga in slabe 4% več kot lani. Na drugem mestu se čedalje hitro povzpenja Samsung, ki obvladuje že 14,4% trga, na tretjem pa je Motorola s padajočo prodajo in 10,2% trga. Sledijo LG, Sony Ericsson in drugi.

Pametni telefoni beležijo najhitrejšo rast prodaje, vendar je njihov delež v celotnem številu prodaje telefonov še vedno razmeroma majhen, saj med prvo šesterico ne srečamo ne Blackberryev ne Appleovih iPhonov. Prav izdelek podjetja iz Cupertina pa prvič od rekordno uspešne predstavitve lani poleti kaže znake upočasnitve prodaje, kar lahko delno pripišemo tudi predvideni predstavitvi druge generacije ki se bo zgodila predvidoma še ta mesec. Apple j namreč v ZDA zmanjšal tržni delež v prvem četrtletju iz 26,7 na 19,2% trga, medtem ko sta glavna tekmeca zabeležila rast prodaje. Blackberry je povečal tržni delež na segmentu pametnih telefonov iz 35,1 na 44,5%, zrasel pa je tudi Palm s svojim modelom Centro, kjer se je delež dvignil kar iz 7,9% na 13,4%.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji