Objavljeno: 12.9.2003

Programi za razpršeno računalništvo

Skupina Globus Project, ki povezuje izdelovalce programske opreme za razpršeno računalništvo (grid computing), se je preimenovala v Globus Alliance.

Organizacijo so ustanovile tri institucije v ZDA leta 1995 - Narodni laboratorij v Argonnu, Institut za informatiko Univerze južne Kalifornije ter Univerza v Chicagu, odtlej pa so se pridružili še Univerza v Edinburghu in švedsko Središče za razvoj vzporednih računalnikov.

Koncept razpršenega računalništva je nastal v akademskih krogih z namenom souporabe računalniške opreme ločenih organizacij. Skupina Globus pa s pomočjo IBM-a in drugih razvija programsko opremo za upravljanje teh omrežnih točk s spletnimi standardi, da bi postala tehnologija bolj uporabna tudi v poslovne namene.

Takšni sistemi naj bi po načrtih snovalcev postali ključni elementi v konceptu >>uporabnega računalništva na zahtevo<<, kot to imenujejo pir IBM-u, Sunu in HP-ju, kjer v tem vidijo predvsem možnost zmanjšanja stroškov in izboljšanja zanesljivosti. Snovalci so prepričani, da lahko z odprtokodno programsko opremo Globus Toolkit tovstne koncepte različnih izdelovalcev združijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji