Objavljeno: 19.3.2004

Proizvajalci DVD zapisovalnikov so prestavili v višjo prestavo

Naslednja stopnica v višanju hitrosti zapisovanja na nosilce DVD naj bi bili 12-kratni zapisovalniki, a bodo izdelovalci pogonov DVD+RW večinoma preskočili to hitrost in že v kratkem na tržišče poslali naprave, ki na DVDje zapisujejo s šestnajstkratno hitrostjo. Tak pogon je na CeBitu že predstavil Philips. Zapisovalnik DVDR1648 zmore na nosilce DVD+R pisati s šestnajstkratno hitrostjo, na DVD+RWje pa z osemkratno. CDje zapisuje s hitrostjo 40x, CD-RWje pa s hitrostjo največ 24x. Gre pa tudi za enega prvih DVD zapisovalnikov, ki zmorejo pisati na dvoslojne nosilce DVD+R9. Nanje lahko zapišemo skoraj dvakrat več podatkov kot na enoslojne nosilce. Do 8,5 gigabajtov podatkov oziroma štiri ure videa bo zapisovalnik pisal pri hitrosti 2,4x.

16-kratne zapisovalnike in dvoslojne zapisovalnike so na sejmu predstavili tudi nekateri drugi proizvajalci. Sony DRU-700 sicer zmore na nosilce DVD+R zapisovati z največ osemkratno hitrostjo, zato pa podpira tudi plošče DVD-R(W), na dvoslojne nosilce DVD+R9 pa podobno kot Philipsov zapisovalnik zapisuje z 2,4-kratno hitrostjo.

Da proizvajalci zapisovalnikov pogosto prehitevajo proizvajalce nosilcev zanje, je pokazal Samsung. Zapisovalnik SH-W16A se pri pisanju na DVD+R(W)je lahko primerja s Philipsovim pogonom, podpira pa tudi pisanje na nosilce DVD-R s hitrostjo 12x in na DVD-RW z osemkratno hitrostjo. Seveda tudi Samsungov pogon piše na dvoslojne nosilce, in sicer prav tako kot konkurenti z 2,4-kratno hitrostjo.

http://www.philips.com

http://www.sonystyle.com

http://www.samsung.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji