Objavljeno: 28.6.2003

Proizvajalci strežnikov razvijajo alternativo za Infiniband

Kljub temu, da vodilo Infiniband kljub dolgemu razvoju v resnici še ni povsem zaživelo v dejanskih izdelkih, proizvajalci strežnikov že razmišljajo o njegovi alternativi. Skupina, v kateri sodelujeta tudi HP in IBM namreč razvija cenejšo različico Infinibanda, ki bi omogočala povezovati med sabo manjše in cenejše računalniške sisteme v celoto, ki bi dala zahtevam primerno procesno zmogljivost.

Nova tehnologija nosi ime Remote Direct Memory Access (RDMA), namenjena pa je povezovanju pomnilniških in procesorskih sistemov med različnimi sistemi. Ključni dejavnik nove zamisli je v temu, da za komunikacijo uporabijo cenene povezave TCP/IP in omrežje ethernet namesto dragih namenskih vodil. Ker tehnologija nudi vse večje hitrosti prenosa podatkov, postaja tovrstna komunikacija povsem izvedljiva.

Tehnologija RDMA naj bi prišla v rabo kasneje kot Infiniband, bo pa znatno cenejša, vendar počasnejša, zato ne bo predstavljena kot nadomestilo vzornika. Uporabili naj bi jo predvsem v kombinaciji z manj zmogljivimi strežniki, računajo pa na uporabo omrežnih povezav s hitrostjo 10 Gb/s. Pobudniki pričakujejo, da bosta standard podprla tudi Microsoft in Intel, kar bi omogočilo vstop tehnologije RDMA v bodoče strežnike s tehnologijo x86.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji