Objavljeno: 5.11.2002

Propadel še en nadomestek za CD

Podjetje DataPlay, ki je upalo, da bodo njihovi optični diski v velikosti kovanca zamenjali CD, je ustavilo proizvodnjo, odpustilo vse delavce in objavilo, da išče kupca. Podjetje je ob ustanovitvi dobilo 120 milijonov dolarjev zagonskega kapitala od investitorjev, med katere sodita tudi velikana Eastman Kodak in Intel, vendar bi za naslednjo fazo potrebovalo še 40 do 50 milijonov, ki pa jih niso uspeli dobiti.

DataPlay je razvil optične diske s kapaciteto 500 MB, ki niso bili večji od povprečnega kovanca, vsebovali pa so tudi varnostne mehanizme, ki so preprečevali nedovoljeno kopiranje glasbe. Nov nosilec so podprle velike glasbene založbe, ki so nameravale še letos poslati na tržišče glasbo na novem nosilcu. Podjetje iRiver je že pripravilo predvajalnik digitalne glasbe, ki bi uporabljal diske z novim zapisom, same nosilce pa so pred nekaj meseci že pričeli proizvajati pri Imationu.

Analitiki ocenjujejo, da je vzrok za DataPlayjev propad iskati predvsem v šibki podpori proizvajalcev zabavne elektronike, saj novega nosilca nista podprla niti Sony, niti Philips. Slednji razvija svoj konkurenčni izdelek, ki temelji na modrem laserju, podobno kot prihajajoči nadomestki za DVD. Philipsovi diski so zaenkrat še v razvojni fazi, vendar naj bi imeli tri centimetre premera in zmogljivost 1 GB.

http://www.dataplay.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji