Objavljeno: 22.7.2013

Proti kraji telefonov

Razvoj mobilne telefonije v zadnjih letih je povzročil, da v razvitem svetu danes že skorajda vsak v žepu nosi napravo, ki je dovolj draga/vredna, da se jo nepridipravom splača ukrasti. Ne čudi torej, da je kraja telefonov eden izmed vidikov kriminalitete, ki je v stalnem porastu. V New Yorku je kar 40% vseh ropov v resnici ropov mobilnih telefonov; pojav je tako pogost, da ga je policija v žargonu poimenovala kar »obiranje jabolk« (najbolj iskani in hkrati najbolj razširjeni telefoni so pač Applovi iPhoni). Tudi v Londonu kraja telefonov vztrajno narašča, po zadnjih podatkih je ukradenih kar 10.000 telefonov na mesec, kar je 75% vseh osebnih ropov.

Problem postaja tako velik, da so se ga začeli zavedati celo politiki. Londonski župan Boris Johnson je tako pozval proizvajalce telefonov, naj se posvetijo tehničnim rešitvam, ki bi preprečile kraje, v ZDA pa se temu posvečajo kar tožilci (s pomočjo varnostnih strokovnjakov), ki bodo v New Yorku in San Franciscu preverjali obstoječe rešitve podjetij Apple in Samsung.

Osnova današnjih rešitev je vsekakor oddaljeno sledenje, ki ga danes omogočajo vsi malce boljši pametni telefoni, vendar je bolj ali manj neuporabno, saj roparji telefon ponavadi takoj ugasnejo in s tem izklopijo možnost sledenja. Apple je z novim iOS 7 predstavil tehnologijo Activation Lock, ki bo ukraden telefon (kasneje tudi iPad) za roparja naredil neuporabnega. Če bo ropar telefon ugasnil in izklopil sledenje, se bo moral za ponovno uporabo telefona ponovno prijaviti s prvotnim Applovim računom. Ali bo taka zaščita roparje odvrnila od kraje, je seveda vprašanje. Drugače se je težave lotil Samsung, ki se je povezal s podjetjem Absolute Software, ki že dolgo zelo uspešno trži rešitev za sledenje ukradenim avtomobilom in prenosnikom – Lojack. Ta pozicijo telefona javlja tudi če ropar telefon popolnoma ponastavi na tovarniške nastavitve. Rešitev je najprej na voljo v telefonih Samsung Galaxy S 4 in stane 30 dolarjev na leto.

 

Apple iOS Activation Lock

Lojack

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji