Objavljeno: 1.5.2009

Protivirusnik iz oblaka

Panda Security je prvi ponudnik varnostnih rešitev, ki je ponudil tudi protivirusnik, ki temelji na konceptu računalništva iz oblaka (ang. cloud computing). Panda Cloud Antivirus, kot se novotarija imenuje, je brezplačen varnostni program, namenjen predvsem zaščiti manj zmogljivih računalnikov ter prenosnikov, kakršni so na primer netbooki. Program v realnem času ponuja omejeno lokalno skeniranje računalnika ter skeniranje iz oblaka, na napravi pa je naložen le lahki odjemalec.

Nova varnostna rešitev stavi predvsem na zelo nizko porabo sistemskih sredstev, saj je ta, vsaj po navedbah proizvajalca, v povprečju za polovico nižja od povprečnih obremenitev varnostnih programov. Uporabnik namreč na svoj osebni ali prenosni računalnik namesti le lahkega odjemalca, ki skrbi za prenos skeniranja potencialno nevarnih datotek v velike strežniške centre v oblaku, kjer jih zmogljiv varnostni sistem pregleda in po potrebi v realnem času očisti. Lokalni Panda Cloud Antivirus odjemalec je opremljen tudi z osveženo arhitekturo, ki omogoča prestrezanje novih in še neznanih groženj, a kljub temu ne porablja veliko sistemskih sredstev računalnika, na katerem je nameščen - le 17 MB pomnilnika in par procesorskih ciklov.

Panda Cloud Antivirus, v katerem so združeni lokalna in oddaljena protivirusna zaščita, zaščita pred vohunskimi programi ter rootkit orodji, je brezplačno na voljo za prenos s spleta. Rešitev je še v preizkusni različici (beta), a jasno nakazuje prihodnost varnostnih rešitev za manjše prenosne naprave ter mobilne telefone.

www.cloudantivirus.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji