Objavljeno: 28.9.2010

Prva BlackBerryjeva tablica je PlayBook

Že nekaj časa se je govorilo in pisalo o tablici, ki naj bi jo pripravljalo kanadsko podjetja Research in Motion, znano predvsem po svojih pametnih telefonih za poslovno rabo BlackBerry.

Po napovedih Bloomberga naj bi tekmeca Applovemu iPadu predstavili novembra, a se je to zgodilo že včeraj na razvijalski konferenci RIM, napačne pa so bile tudi napovedi o imenu naprave, ki se ne imeuje BlackPad, ampak PlayBook.

Tablica uporablja večopravilni operacijski sistem BlackBerry Tablet OS, ki podpira OpenGL, POSIX, HTML5 in tudi Flash 10.1 ter Adobe AIR. Razvilo ga je podjetje QNX, ki ga je že pred tem prevzel prav Research in Motion.

RIM prodaja PlayBook kot prvo tablico za poslovne uporabnike, zato je nekoliko nenavadno, da v isti sapi zatrjuje, da bo tudi odlična platforma za igranje iger in predvajanje večpredstavnih vsebin.

Prva BlackBerryjeva tablica ima 7-palčni na večkratni dotik občutljivi zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 pik, dvojedrni procesor s frekvenco 1 GHz temelji na ARM Cortex-A9, pomnilnika pa je 1 GB.

Na voljo sta kar dve kameri, prva ima ločljivost 3 megapiksle in je obrnjena k uporabniku za namene videokonference, zadnja z ločljivostjo 5 megapikslov pa je namenjena fotografiranju in snemanju.

Tablica iz Kanade tehta 400 gramov in bo na voljo v začetku prihodnjega leta, cena še ni znana, izbirali pa bomo lahko med modeloma s kapaciteto 16 in 32 GB. Predvaja video v visoki ločljivosti 1080p, ima vrata microHDMI in microUSB, brezžično pa se povezuje v omrežja Wi-Fi 802.11a/b/g/n in Bluetooth 2.1.

www.rim.com

www.blackberry.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji