Objavljeno: 29.6.2010

Prva razkritja o Windows 8

Na internetu so se pojavili prvi dokumenti, ki morda razkrivajo značilnosti bodoče različice operacijskega sistema Windows 8 oziroma naslednika še svežega okolja Windows 7. Pristnost dokumentov, ki imajo oznako "Microsoft zaupno" sicer ni mogoče potrditi, vendar poznavalci menijo, da izvirajo iz Microsofta zaradi uporabe specifične terminologije, ki je v rabi med tamkajšnjimi inženirji.

Iz dokumentov je mogoče razbrati le nekatere fragmente celotne slike bodočega izdelka, vendar so ti zanimivi. Dokumenti tako omenjajo tehnologijo za razpoznavo obrazov kot metodo za avtentikacijo uporabnikov. Windows 8, če bo tako res ime izdelku, bo imel bistveno krajši zagonski čas za obuditev iz spanja - interni cilj je manj kot sekunda.

Sistem bo podpiral zaslone 3D, brezžično povezavo na televizorje, vmesnike USB 3.0 in Bluetooth 3.0. Omenjajo tudi inovativen način povrnitve celotnega operacijskega sistema v začetno (privzeto stanje), brez da bi s tem uporabniki izgubili nastavitve, dokumente ali aplikacije.

Kot kaže, novi Windowsi ciljajo predvsem na tehnologije, ki jih v zadnjih izdelkih uporablja Apple, saj je v dokumentu precej primerjav s tekmecem iz Cupertina. Nikjer ni eksplicitno zapisano, toda kaže, da so v ospredju tablični računalniki, predvsem Apple iPad. Omenjajo tudi vzpostavitev namenske spletne trgovine za aplikacije Windows Store po vzoru tega, kar je Apple App Store.

Za zdaj še ni znano, kdaj bo novi operacijski sistem nared. Pri Microsoftu uradno priznajo le, da trenutno razvijajo prvi komplet popravkov za okolje Windows 7. Toda predstavniki Microsoftovega oddelka za strežnike so že velikokrat objavili, da bo naslednji velika različica strežnikov nared v letu 2012. Če bo tako, kot zdaj, ko je Windows 7 nastajal na isti osnovi kot Windows Server 2008, govorimo o približno enakem časovne obdobju.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji