Objavljeno: 21.8.2001

Prve enote DVD+RW

Po dolgih obljubah na tržišče kot kaže končno prihajajo prvi zapisovalniki s podporo za standard DVD+RW. Hewlett Packard, eden od tvorcev standarda, je namreč najavil enoto DVD-writer dvd100i, ki bo v ZDA v prodaji septembra za ceno 600 dolarjev za enoto, posamezen izbrisljiv nosilec pa bo stal sprva 16 dolarjev. Enota zna zapisovati na nosilce DVD+RW do 4,7 GB podatkov s hitrostjo 2,4x, prebirati pa nosilce DVD in DVD+RW s hitrostjo 8x. Poleg tega lahko deluje tudi kot zapisovalnik in bralnik za nosilce CD in sicer s hitrostjo zapisovanja 12x (CD-R) oziroma 10x (CD-RW) ter branja 32x.

Enota ima vmesnik IDE, pri zapisovanju pa podpira tehnologijo za zagotavljanje pravilnosti zapisov (podobno kot Burn Proof). Poleg enote bo priložena zelo bogata programska oprema, ki vključuje paket MyDVD za izdelavo filmskih zapisov DVD, program za zapisovanje HP Recordnow, ki ga za proizvajalca izdeluje Veritas, ter programi za izdelavo varnostnih kopij in predvajanje filmov DVD. Podobno enoto s praktično enakimi značilnostmi napoveduje tudi Ricoh, oznaka pa bo DVD+RW MP5120. V prodaji bo predvidoma oktobra ali novembra, tedaj pa bo določena tudi cena.

Nove enote so torej neposredni odgovor na Pioneerjev standard DVD-R/DVD-RW, ki ima svoje izdelke že v prodaji. Pričakujemo lahko boj, kjer se bodo cene najbrž hitro znižale, tako pri enotah, kot nosilcih. Prihod zapisovalnikov DVD+RW pa je bil poln težav, spomnimo se le tega, da je HP enoto napovedal in poslal v prodajo že pred dvema letoma (tedaj še z zmogljivostjo 3 GB na stran) vendar jo je tudi takoj umaknil. Spremembe pa so trajale toliko časa, da so med tem priložnost dobili konkurenti.

http://www.hp.com

http://www.ricoh.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji