Objavljeno: 2.7.2002

Prve podrobnosti o Bluetooth 2.0

Na kongresu Bluetooth Congress v Amsterdamu je prišlo na dan nekaj podrobnosti o nastajajočem standardu Bluetooth 2.0, ki nastaja pod okriljem organizacije Bluetooth SIG. Podrobnosti so razkrili Ericssonovi znanstveniki, ki pravijo, da imajo v laboratorijih že delujoče prototipe ustreznih vezij.

Bluetooth 2.0 naj bi omogočil prenos podatkov s hitrostmi 4, 8 in 12 Mb/s, na voljo pa bodo tudi novi načini povezovanja. Eden izmed njih bo tudi ozkopasovni način, ki ne bo uporabljal preskakovanja frekvenc (frequency hopping). Hitrejša povezava bo omogočila tudi vgradnjo sistema kakovosti prenosa (QoS) in podporo za večtočkovne komunikacije (multicast). Standard Bluetooth 2.0 bo, enako kot sedanji Bluetooth 1.1, deloval do razdalje 10 metrov, predvidoma pa bo potreboval dvakrat več energije kot sedanja implementacija. Neodvisno v okviru organizacije Bluetooth SIG nastaja tudi vmesna različica 1.2, ki bo omogočala hitrosti 2 do 3 Mb/s.

Ericsson napoveduje, da bodo prvi izdelki, ki bodo omogočali Bluetooth 2.0, na voljo konec leta 2003, vendar pa je splošno uporabo standarda moč pričakovati šele leta 2004 ali celo kasneje. Odziv bo zelo odvisen od uspešnosti sedanjega standarda 1.1. Bluetooth 2.0 ni mišljen kot nadomestilo za sedanji standard, ampak kot komplementarna alternativa.

http://www.bluetooth.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji