Objavljeno: 21.2.2002

Prvi Compaqovi "blade" strežniki

Compaq je predstavil svoje prve strežnike rezine (server blades), ki omogočajo namestitev velikega števila enot v standardne strežniške omare. Novi strežniki ProLiant BL se, tako kot podobni izdelki drugih proizvajalcev, lahko pohvalijo z zelo majhno velikostjo, prostorsko učinkovitostjo in majhno porabo energije. V standardno strežniško omaro 42U lahko spravimo do 280 strežniških rezin, od katerih je vsaka opremljena s svojim procesorjem, pomnilnikom in diskom. Novi strežniški sistemi so primerni za tiste uporabnike, ki potrebujejo veliko število majhnih strežnikov in dobro prostorsko izkoriščenost. Z njimi je mogoče zagotoviti visoko razpoložljivost in ugodno stopnjevano razširljivost. Rešitev je še posebej zanimiva za podjetja, kot so ponudniki interneta in storitev ter telekomunikacijska podjetja.

Prva strežniška rezina podjetja Compaq nosi ime ProLiant BL10e, vsebuje pa procesor Pentium III-M ULV (v izvedbi z zelo majhno porabo energije), do 1 GB velik pomnilnik, 30 GB velik disk in dva omrežna vmesnika ethernet (10/100 Mb/s). Vsaka rezina po višini zavzame 3U, v vodoravni smeri pa jih v standardno omaro lahko postavimo do 20 (skupno na omaro torej 280 strežnikov). Strežniki podpirajo omare z redundantnimi napajalniki, na voljo pa so z operacijskimi sistemi Windows 2000 ali Linux.

Skupaj s strežniki je Compaq predstavil tudi programski paket ProLiant Essential Rapid Deployment Pack, s katerim je mogoče zelo hitro postaviti v operativno stanje veliko število strežnikov, ter skrbeti za stopnjevano razširljivost celotnega sistema. Strežnike upravljamo prek centralnega nadzorniškega paketa Integrated Administrator, okvarjene rezine pa lahko preprosto in hitro nadomestimo z drugimi, brez da bi uporabniki storitev pri tem doživeli izpad celotnega sistema.

V ZDA cena posamezne rezine znaša 1.800 dolarjev, na voljo pa so tudi kompleti z desetimi strežniškimi rezinami, kjer se cene pričnejo pri 17.000 dolarjih. Razvoj pa se tu še ne zaključi. Compaq bo strežniške rezine ProLiant BL še naprej razvijal, načrtujejo pa seveda tudi zmogljivejše različice. V pripravi so tudi strežniške rezine, ki bodo vsebovale po dva oziroma štiri mikroprocesorje na rezino, s čimer naj bi zadostili potrebam programov, ki zahtevajo večjo procesorsko moč na enoto.

http://www.compaq.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji