Objavljeno: 2.7.2000

Prvi diski z vmesnikom ATA/100

Medtem ko proizvajalci procesorjev izdelujejo vse hitrejše modele, se jim proizvajalci diskov skušajo prilagoditi s hitrejšimi vmesniki za prenos podatkov med diski in pomnilnikom. Kljub obstoju še hitrejših vmesnikov (UtraSCSI/160, FC-AL, Firewire, USB 2.0) bo za širšo javnost najpomembnejši brez dvoma standard ATA/100, ki dosedanjim diskom s tehnologijo EIDE prinaša kanal s propustnostjo 100 MB/s. Vmesnik, ki je bil napovedan pred nekaj meseci, bo kmalu prišel tudi v prakso, saj so Intel in drugi proizvajalci že napovedali nabore s podporo za ATA/100.

Vmesnik bomo najbrž pri različnih proizvajalcih srečali pod različnimi imeni, kot so ATA/100, DMA-100 in Ultra-DMA 100, toda vselej gre za isti vmesnik, kar zagotavlja združljivost med izdelki proizvajalcev, seveda pa tudi z dosedanjimi diski EIDE. Drugače kakor za vmesnika ATA/33 in ATA/66 tržni analitiki menijo, da bo ATA/100 na voljo precej hitreje kakor doslej, tako da bodo že pred koncem leta praktično vsi računalniki podpirali nov standard.

Proizvajalci diskov se na nov standard odzivajo zelo hitro. Maxtor je že začel dobavljati omejene količine diskov DiamondMax Plus (s 7200 vrtljaji na minuto) in DiamondMax 60 (5400 vrtljajev na minuto), ki so opremljeni s podporo za ATA/100. Na voljo so diski do 60 GB, cene pa so enake kakor doslej.

Seagate je sočasno z novim vmesnikom predstavil novi rod cenejših diskov U-Series 5 od 10 do 40 GB s cenami od 102 do 220 dolarjev. Diski se vrtijo s 5400 vrtljaji na minuto, poleg vmesnika ATA/100 pa je novost tudi tehnologija Sound Barrier, ki omogoča skoraj neslišno delovanje. Slednje bodo vgrajevali predvsem v posebne različice diskov namenjene za uporabo v avdio-video napravah, kot so digitalni videorekorderji, ki jih bodo začeli dobavljati avgusta. Seagate je z vmesnikom ATA/100 opremil tudi najzmogljivejše diske Barracuda ATA II.

Western Digital namerava diske s 7200 vrtljaji na minuto in vmesnikom ATA/100 začeti prodajati konec junija, tedaj pa bodo znane tudi podrobnosti. Quantum je modele z ATA/100 napovedal že zdaj, vendar jih namerava začeti prodajati šele jeseni.

Toda ATA/100 se bo moral v bodoče soočiti z novim standardom, ki bo nosil ime Serial ATA. Ta bo omogočal še hitrejše prenose (od 150 MB/s navzgor), poleg tega pa tudi preprostejše kable in podporo za večje število naprav. Toda do prvih izdelkov bo minilo še nekaj časa, tako da bo ATA/100 lahko v miru odigral svojo vlogo. Zanimivo, da so prve gonilnike za ATA/100 naredili pobudniki Linuxa, medtem ko bo treba za okolje Windows še malo počakati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji