Objavljeno: 18.6.2002

Prvi hekerski programi za Xbox

Hackerji niso prizanesli niti najnovejši Microsoftovi igralni konzoli Xbox. Na trgu so se tako že pojavili prvi tako imenovani mod čipi za Xbox, ki omogočajo igranje presnetih iger in uporabo programske opreme, ki je ni predvidel in odobril Microsoft. Eden izmed prvih programov, ki so ga naredili hackerji, je predvajalnik večpredstavnih datotek, ki podpira tudi zapise mp3 in divx.

Xbox je v osnovi osebni računalnik s procesorjem Pentium III, zmogljivo grafično kartico nVidia in 10 GB velikim diskom, vendar je cenejši od podobno zmogljivih računalnikov PC, ker ga Microsoft prodaja s precejšnjo izgubo, saj si obetajo precejšnji dobiček z igrami. Zaradi tega konzola tudi vsebuje več stopenj zaščite, ki omogočajo zgolj igranje iger in predvajanje filmov na nosilcih DVD. Hackerji pa že od prvega dne skušajo iz Xboxa stisniti vse kar dejansko zmore. Eden izmed vodilnih projektov je tudi Xbox Linux, kjer pripravljajo različico Linuxa za Xbox, vendar pa je zagon drugih programov mogoč edino z mod čipi. Te je sicer možno prosto kupiti preko spleta, vendar niso legalni, hkrati pa jih je potrebno vgraditi na osnovno ploščo in priključiti na kakšnih dvajset delov konzole, kar vsekakor ni preprosto opravilo niti za izkušene strokovnjake.

Mod čipi so že dalj časa na voljo tudi za Sonyjevo konzolo PlayStation, vendar se predvsem zaradi zapletene namestitve niso najbolj prijeli. Xbox je vsekakor večji izziv, predvsem zaradi zmogljive grafike, ki brez težav omogoča ogled filmov v divx zapisu na televizorju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji