Objavljeno: 22.9.2003

Prvi Intelovi nabori s tehnologijo PCI Express

Intel je prikazal prve sistemske nabore s tehnologijo PCI Express, hkrati pa objavil srednjeročni načrt za uporabo novega vodila v svojih računalniških in komunikacijskih izdelkih. Med prireditvijo IDF je Intel tako prvič predstavil nabore za strežnike in delovne postaje z razvojnimi imeni Lindenhurst ter Tumwater, ki med drugim podpirata vodilo PCI Express. V praktičnem prikazu so pokazali delovanje gigabitnega omrežnega vmesnika neposredno povezanega na širokopasovno vodilo brez uporabe dragih V/I mostov. Drugi praktični prikaz je ponazoril uporabo vodila PCI Express pri grafičnih karticah, kjer nova tehnologija dobesedno podvoji prepustnost današnjega vmesnika AGP 8x na 4 GB/s.

Nabora Lindenhurst ter Tumwater prideta na vrsto po sedanjih načrtih sredi leta 2004. Poleg samih naborov Intel načrtuje tudi druge PCI Express izdelke, kot sta na primer gigabitni omrežni vmesnik s podporo za polni dupleks ter omrežni vmesnik s hitrostjo 10 Gb/s. PCI Express bo uporabljal tudi novi Intelov procesor za pomnilniške sisteme z delovnim imenom Dobson, ta pa bo združeval tehnologije XScale in vodilo PCI Express. Z njim naj bi krmilili pomnilniške poti prek povezav SCSI, Serial ATA in Fibre Channel, procesor pa bo podpiral tudi različne tipe polj RAID.

V načrtih je tudi posebeno vezje 41210 Serial-to-Parallel PCI Bridge, ki bo omogočalo uporabo starejših PCI/PCI-X kartic tudi v sistemih z nabori, ki uporabljajo predvsem PCI Express. Novi nabori bodo podpirali tudi uporabo kartic ExpressCard, ki bodo nadomestile današnje kartice PC Card oziroma PCMCIA. Za večjo združljivost s specifikacijo PCI Express so pri Intelu ustanovili tudi povsem nov laboratorij, kjer bodo lahko proizvajalci uskladili združljivost med posameznimi izdelki.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji