Objavljeno: 31.5.2004

Prvi komplet popravkov za Exchange 2003

Microsoft je objavil prvi komplet popravkov za poštni strežnik Exchange Server 2003, hkrati pa tudi spremenil načrte za nadaljnje različice izdelka. Exchange Service Pack 1 (SP1) prinaša pomembne novosti na področju varnosti in upravljanja. Med vsemi je morda najbolj pomembna nova tehnologija za filtriranje nezaželenih sporočil Intelligent Message Filter (IMF), ki temelji na hevrističnem algoritmu družbe SmartScreen, sicer uporabljenem za filtriranje sporočil v Microsoftovih javnih poštnih sistemih MSN in Hotmail. Za večjo zanesljivost delovanja IMF lahko deluje tudi v navezavi z drugimi izdelki za filtriranje sporočil.

Microsoft je tudi najavil da bo združil iniciative CallerID in Sender Policy Framework (SPF), ki sta namenjena izboljšavi protokola SMTP za preprečevanje zlorab pri pošiljanju pošte z neavtoriziranimi poštnimi naslovi, kar je bil temelj za številne virusne in varnostne napade hackerjev v zadnjih letih. Oboje bo del sistema Exchange Edge Services, ki bo nared predvidoma v začetku naslednjega leta. Spremenili so tudi programski vmesnik API za protivirusne programe, ki v različici 2.5 omogoča razvijalcem dodatnih orodij pregledovanje virusov tudi v šifriranih sporočilih.

Nekaj sprememb je tudi v podpori za odjemalce. Exchange odslej podpira klice RPC prek protokola HTTP, kar uporabnikom Outlooka omogoča dostop do strežnikov Exchange na varen način, brez uporabe odjemalcev VPN. Outlook Web Acccess in Outlook Mobile Access pa zdaj podpirata več tujih jezikov in nudita nekaj več funkcionalnosti. Za upravitelje poštnih strežnikov sta pomembna tudi boljša podpora za varnostne kopije prek diskovnih slik in nova orodja za lažjo migracijo iz poštnih strežnikov Exchange 5.5.

Ob predstavitvi prvega kompleta popravkov so pri Microsoftu tudi spregovorili o nadaljnjih različicah poštnega strežnika. Najbolj je zanimiva novica, da so že ukinili nadaljnji razvoj projekta Kodiak, pod katerim je nastajal strežnik Exchange s temeljem na podatkovni zbirki SQL Server >>Yukon<<. Zdaj pri Microsoftu trdijo, da bodo številne tehnologije iz projekta Kodiak uporabili že v strežniku Exchange 2003 in sicer v nadaljnjih kompletih popravkov. Sicer pa pripravljajo nova orodja za upravljanje z življenjskim ciklom elektronskih sporočil, s katerimi bo lažje arhivirati podatke, podporo poštnemu strežniku za naslednjo veliko različico okolja Windows z imenom >>Longhorn<<, 64-bitno različico Exchangea in novo arhitekturo, ki bo uporabljala spletne storitve in gradnike WebParts. Za zdaj še ni jasno, kdaj bodo te novosti na voljo.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji