Objavljeno: 4.4.2008

Prvi letošnji IDF končan

V Šanghaju se je končalo prvo letošnje srečanje razvijalcev, ki ga dvakrat na leto prireja Intel. Intel Developer Forum je postregel s petimi novimi procesorji Atom (nekoč znanimi pod razvojnim imenom Silverthorne) in platformo Centrino Atom za prenosne naprave in vgradne sisteme.

Nova družina procesorjev Atom tako šteje 5 članov s frekvencami od 800 MHz do 1,86 GHz, s frekvencami čelnih sistemskih vodil od 400 do 533 MHz in z izjemno nizko deklarirano porabo energije med 0,65 in 2 W. Procesorji Atom so namenjeni manj zmogljivim računalnikom, ki jim Intel pravi »nettops«, tj. namizni spletni računalnik, ali »netbooks« - majhni in manj zmogljivi prenosniki. Pričakujemo jih lahko tudi v računalnikih UMPC in njihovih šibkejših izvedenkah, imenovanih MID.

V prihodnosti se lahko procesorjev Atom nadejamo tudi v računalniku Classmate 2 PC, ki je zamenjal prvotnega Classmata. Trenutno ga poganja procesor Celeron M, ima 9-palčni zaslon, 6-celični akumulator, 512 MB pomnilnika, trdi disk s kapaciteto 30 GB, vgrajeno kamero in kartico za priklop v omrežja WiFi 802.11b/g. Uporabniki si lahko sami izberejo operacijski sistem - Windows XP ali Linux. Prenosnik bo naprodaj vsem, zaenkrat pa ga bo za ceno 400 dolarjev prodajal Amazon.

Procesor Intel Atom in dolarski kovanec

Mali nadobudnež odkriva Classmate 2 PC

http://www.intel.com/idf/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji