Objavljeno: 2.11.2003

Prvi optični procesor

Izraelsko podjetje Lenslet je izdelalo prvi komercialni mikroprocesor, ki uporablja za procesiranje podatkov svetlobne fotone in ne elektrone, kot pri današnjih polprevodniških izdelkih. Procesor EnLight 256 je sicer ozkonamenski procesor, namenjen predvsem za hitro procesiranje digitalnih signalov (DSP), vendar to počen precej hitreje, kot klasični procesorji DSP. Po ocenah proizvajalca je spodoben procesirati 8 bilijonov izračunov na sekundo, kar je približno tisočkrat hitreje kot pri polprevodniških čipih.

Procesor je sestavljen iz jedra Ablaze, ki matrično preračunava vhodne vektroje, te pa pripravlja drugi del, ki je spojen s klasičnim DSP jedrom, licenciranem od podjetja Texas Instruments. Optično procesiranje deluje s pomočjo 256 miniaturnih laserjev, ki jih procesira optični modul imenovan Spatial Light Modulator (SLM), tega pa je mogoče programsko nastavljati za različne matematične transformacije. Visoko hitrost so dosegli predvsem zaradi vzporednega procesiranja več operacij, ki se odvijajo v optičnem delu, klasični DSP pa rezultate pretvori zopet v elektronske informacije.

Lenslet napoveduje, da bodo novi optični procesor uporabljali v znanstvenih in vojaških sistemih, morda pa tudi v komercialnih izdelkih, kot so moduli za usmerjanje digitalnih video signalov z visoko ločljivostjo. Toda po drugi strani izdelka ne bo videl prav vsakdo, saj je cena za zdaj zelo visoka. Vsak procesor naj bi stal več deset tisoč ameriških dolarjev, naročiti pa ga bo treba vnaprej.

http://www.lenslet.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji