Objavljeno: 8.3.2006

Prvi Origami?

Intel je prikazal delovanje prenosne naprave, nekakšnega pomanjšanega tabličnega računalnika, ki naj bi bil soroden napravam, ki jih bo te dni v okviru projekta Origami predstavil Microsoft. Izdelek imata na dotik občutljiv zaslon z dolžino diagonale 7 palcev, poganja pa ga običajen procesor arhitekture x86 z nizko porabo energije, tako da lahko brez težav uporabimo polne različice operacijskih sistemov Windows in Linux. Microsoftova rešitev bo menda na voljo le s posebno različico sistema Windows XP.

Prva generacija naprav z enim polnjenjem baterije deluje 3 ure, kar je malo, če jih primerjamo s predvajalniki glasbe in če upoštevamo, da se avtonomija s časom slabša in lahko ogrozi npr. ogled filma v celoti. Že prihodnje leto pa lahko od Intela in Microsofta pričakujemo prenovljene naprave, ki jih bomo lahko spravili v žep, delovale bodo ves dan in bodo na voljo za okoli 500 dolarjev.

Poleg naprave s 7-palčnim zaslonom je Intel prikazal še nekaj prototipov, ki bodo po pričakovanjih uporabni za prihajajoče različice. Med njimi so tudi modeli z manjšimi zasloni in zložljivimi tipkovnicami, vendar z enim poljnjenjem baterije delujejo le kakšnih 15 minut.

http://www.origamiproject.com

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji