Objavljeno: 21.3.2002

Prvi podatki kažejo, da se bosta HP in Compaq združila

Kakšno uro po zaključku glasovanja glede prevzema Compaqa je vodstvo Hewlett-Packarda sporočilo, da je združitev potrjena na osnovi podatkov, ki so jih dobili od zastopnikov delničarjev. Predsednica uprave Carly Fiorina je razliko med glasovi za in proti označila kot majhno, a ključno in hkrati poudarila, da bo na uradne rezultate štetja, ki ga v strogi tajnosti opravlja neodvisno podjetje IVS Associates treba počakati štiri do šest tednov. Največji nasprotnik združitve, član uprave Walter Hewllett je na lastni tiskovni konferenci poudaril, da so rezultati, ki so jih dobili od zastopnikov delničarjev preveč blizu, da bi lahko dali končen odgovor. Dan za tem je direktor Compaqa Michael Capellas na tiskovni konferenci po skupščini svojega podjetja novinarjem sporočil, da prvi podatki kažejo, da so delničarji potrdili združitev z 9 proti 1. Na dejanske podatke o glasovanju bo treba počakati do začetka aprila, kmalu po tem pa naj bi združeno podjetje predstavilo svoje nove strategije in usmeritve.

Čeprav sta vodstvi podjetij zagovarjali združitev kot najbolj smotrno rešitev ob vse večji konkurenci in gospodarskem zastoju, je načrte skoraj prekrižal Walter Hewlett, sicer član uprave HP-ja in potomec enega izmed ustanoviteljev podjetja, ki je ostro nasprotoval združitvi in večji HP-jevi usmeritvi v trg osebnih računalnikov. Po njegovih načrtih naj bi se podjetje bolj posvetilo svojim najdonosnejšim panogam - tiskalnikom, optičnim bralnikom in digitalnim fotoaparatom. S svojim položajem, mnogimi energičnimi govori in precejšnjo oglaševalsko akcijo je uspel na svojo stran pridobiti kar precej večjih delničarjev, vključno z vsemi dediči ustanoviteljev in nekaterimi večjimi podjetij. Na sam dan skupščine so se proti združitvi javno opredelila podjetja in zastopniki, ki so predstavljali kar 24 odstotkov delničarjev, medtem ko se jih je za združitev opredelilo le 9 odstotkov.

Čeprav se bo novo, 20 milijard dolarjev vredno podjetje imenovalo Hewlett-Packard, pa kaže, da blagovna znamka Compaq ne bo dočakala Digitalove usode, ko je podjetje pred nekaj leti prevzel Compaq. Glede na Capellasov govor po skupščini gre slutiti, da bo HP po združitvi prevzel Compaqove linije osebnih računalnikov in po vsej verjetnosti tudi ročnih računalnikov ter na Intelovih procesorjih osnovanih strežnikov in jih tržil pod istimi imeni. Tako optimistične prihodnosti pa ne more pričakovati okrog 15 tisoč delavcev, ki bodo po združitvi ostali brez dela, kar še najbolj velja za zaposlene v Compaqovi centrali v Hustonu, saj bo sedež novega podjetja v Cupertinu v Kaliforniji.

Kljub kot vse kaže uspešnem začetku združitve pa borzni trgi niso bili tako zelo naklonjeni. Dan po HP-jevi skupščini so vrednosti delnic obeh podjetij ponovno padle, zaradi česar se je vrednost združenega podjetja od septembrske napovedi padla za petino.

http://www.hp.com

http://www.compaq.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji