Objavljeno: 12.3.2003

Prvi snemalnik z modrim laserjem

Sony je pričel prodajati prvi snemalnik s tehnologijo modrih laserjev, ki zmore na optične nosilce velikosti CD-ja posneti skoraj 20 GB podatkov, oziroma skoraj petkrat več kot DVD. Nova tehnologija namesto rdečega laserskega žarka (kot CD in DVD) uporablja modrega in zaradi njegove krajše valovne dolžine zapiše več podatkov na kvadratni milimeter.

Zapisovalnik pod imenom BDZ-S77 je na Japonskem že naprodaj in stane 450 tisoč jenov, oziroma dobrih 800 tisoč tolarjev. Na BDZ-S77 je mogoče priključiti satelitski sprejemnik digitalne televizije, ali pa običajno anteno, saj igra vlogo videorekorderja. Sony je prav tako pričel ustrezne nosilce, za katere je treba odšteti 3500 jenov na kos. Na en nosilec je mogoče posneti dve uri programa digitalne televizije v visoki ločljivosti, ali 12 ur običajnega TV programa.

Tehnologijo modrih laserjev je doreklo združenje devetih velikanov elektronike; poleg Sonyja so sodelovali tudi Philips, Thomson Multimedia, Samsung, Sharp, LG, Pioneer in Matsushita Electric. Kljub temu pa obstaja alternativni standard, ki prav tako uporablja modri laserski žarek za zapisovanje na optične nosilce, razvili pa so ga pri Toshibi in NEC-u. Večina preostalih proizvajalcev zabavne elektronike in računalniških optičnih naprav se še noče opredeliti, temveč čaka kateri standard bo prevladal.

http://www.sony.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji