Objavljeno: 23.7.2000

Prvi Sonyjev ročni računalnik

Sony je na sejmu PC Expo v New Yorku prikazal prve ročne računalnike z operacijskim sistemom PalmOS. Nekaj tednov zatem je računalnike tudi uradno začel prodajati na Japonskem. Na začetku bo Sony prodajal dva modela -- PEGS300, ki ima sivinski zaslon in stane približno 510 dolarjev, ter PEGS500C z barvnim zaslonom in ceno okrog 555 dolarjev. Oba računalnika imata 8 MB pomnilnik RAM, 4 MB pomnilnik ROM in operacijski sistem PalmOS 3.5. Oba računalnika imata nekoliko samosvoje, a elegantno ohišje s srebrno in modro barvo, tako da so barvno skladna z računalniki družine VAIO. Predvideti je mogoče, da jih bo Sony na drugih svetovnih tržiščih prodajal prav pod tem imenom. Prodaja zunaj Japonske naj bi stekla proti koncu leta.

Največja posebnost novih Sonyjevih ročnih računalnikov je enota za razširitvene kartice Memory Stick. Proizvajalec bo sprva v tej obliki ponudil predvsem razširitve pomnilnika, za naslednje leto pa imajo v načrtu tudi drugačne module, kot so vmesnik Bluetooth, miniaturna digitalna kamera in sprejemnik GPS. Žal kartice Memory Stick vsaj v prvi različici računalnikov ne bodo združljive z moduli, ki jih Sony uporablja v predvajalnikih glasbe MP3, tako da ročnega računalnika ne bo mogoče uporabljati za predvajanje glasbe. Druga posebnost je posebna krmilna palica-tipka, s katero je mogoče krmiliti večino funkcij programov v računalniku brez peresa.

Za razliko od Palmovih računalnikov bo Sony priložil v računalnikih še nekaj dodatnih programov, kot so spletni brskalnik in orodje za izmenjavo podatkov z računalniki PC. V primerjavi z drugimi s Palmom združljivimi računalniki se Sonyjevi malčki razlikujejo tudi po podpori za predvajanje videoposnetkov. Sony je v ta namen v računalnike vgradil nekoliko hitrejše procesorje DragonBall (hitrost 20 MHz), skupaj z ameriško družno Generic Media pa razvijajo tudi ustrezni predvajalnik. Na Japonskem bodo kmalu ponudili tudi posebne dveri, na katerih bo mogoče izmenjevati podatke (med drugim tudi slike) brez potrebe po usklajevanju z matičnim osebnim računalnikom.

http://www.sony.co.jp/peg/dev

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji