Objavljeno: 3.5.2004

Prvi strežniki IBM s procesorji Power5

IBM je predstavil novo generacijo procesorjev Power5, ki predstavljajo pomemben korak za bodočo strategijo in ponudbo strežnikov podjetja. Power5 je 64-bitni procesor, ki uporablja koncept več jeder na sistem, tekmoval pa bo s konkurenčnimi tehnologijami podjetij Intel, Sun in Hewlett-Packard. Novi procesorji prinašajo višje delovne frekvence, optimizacijo za večnitno delovanje in druge izboljšave. IBM napoveduje, da novi procesorji predstavljajo velik skok na področju virtualizacije, saj lahko posamezen procesor pogajanja do deset virtualnih strežnikov v primerjavi z enim, kot doslej.

Prihod novega procesorja pa je pomemben tudi zato, ker je IBM sočasno najavil tudi nove strežnike, strategijo prodaje in prenovo celotne blagovne znamke strežnikov. Power5 bo skoraj dokončno zbrisal meje med dosedanjim strežniki družin iSeries in pSeries, ki se bodo poslej razlikovali zgolj v tipu uporabljenega operacijskega sistema in programov. Z novo družino strežnikov se uveljavlja tudi novo imenovanje, prvi modeli iz dosedanje serije iSeries pa bodo nosili ime eServer i5. Pričakovati je mogoče, da bodo prenovljeni sistemi iz družine pSeries imeli naziv eServer p5, za zdaj pa še ni znano, ali bo IBM spremenil tudi imenovanje strežnikov v družinah xSeries in zSeries.

Prvi novi strežniki s procesorji Power5 nosijo oznake i5 520 in i5 570. V prvem primeru gre za strežnik z enim ali dvema procesorjema, v drugem pa za štiriprocesorski sistem. Predvsem z najmanjšim sistemom IBM pričakuje, da bo pritegnil tudi številne nove stranke, saj je za strežnik treba odšteti le 11.500 dolarjev, kar je 30% manj kot pri predhodniku iz družine iSeries. V ceno pa so že vključeni operacijski sistem i5/OS, baza podatkov DB2 in programski paket za elektronsko trgovanje iz družine WebSphere. Novi sistemi pa so le prvi korak k končnemu cilju, saj bodo strežniki s procesorji Power5 na voljo tudi v konfiguracijah s tja do 64 procesorji.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji