Objavljeno: 4.10.2002

QDM namesto DDR-II

VIA bo v letu 2003 začela prodajati sistemske nabore, ki bodo podpirali pomnilnik QDR (Quad pumped DRAM), katerega intelektualni lastnik je podjetje Kentron. Gre za pomnilnik, ki lahko ob enem taktu prenese štiri podatke, za razliko od pomnilnika DDR (Double Data RAM), ki zmore prenesti le dva.

Proizvajalci so do sedaj čakali predvsem na pomnilnike DDR-II, ki naj bi prinesli pasovno širino, ki jo bodo kmalu potrebovali najnovejši sistemi, toda dejstvo je, da bo DDR-II luč sveta ugledal šele leta 2004. Kot vmesni korak bo zadostoval QDR (člana združbe QDR Alliance sta še ALI in SIS), ki omogoča pasovno širino 4,2 GB/s, kar je dvakrat več od zmogljivosti pomnilnika DDR.

Prednost pomnilnika QDR je v tem, da uporablja obstoječe čipe pomnilnika DDR, ki pa so na pomnilniških modulih zvezani prek posebnih stikal. Pomnilniške module bosta izdelovali vsaj podjetji Micron in Elpida Memory, najbrž pa tudi drugi. Pomnilniški moduli so strojno združljivi s pomnilniki DDR, kar pomeni, da je moč izdelati matične plošče, ki bodo uporabniku pustile izbiro med pomnilnikom DDR in QDR.

VIA bo prvo vezje QDR, P4X800, predstavila v začetku leta 2003. Namenjeno bo le procesorju Pentium 4. Poznavalci špekulirajo, da je podpora za AMD Athlon izostala zaradi trenutnih težav AMD s svojimi novimi procesorji Clawhammer, ki zamujajo.

http://www.via.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji