Objavljeno: 2.8.2006

Qt Jambi

Podjetje Trolltech je predstavilo tehnološki predogled ogrodja Qt Jambi, ki omogoča programerjem v javi, da v kar največji meri izkoristijo to zanimvo ogrodje za hitro izgradnjo platformsko neodvisnih programov. Kot vemo, je za javo nared kar nekaj medseboj konkurenčnih gradnikov za izgradnjo uporabniških vmesnikov, med katerimi sta najbolj znana v javi standardizirani Swing in IBMov SWT, ki ga izkoriščajo odjemalci, zgrajeni na podlagi Eclipse.

Trolltech bo z Jambijem ta razgibani svet še dodatno razburkal, še posebej ker je Qt precej več kot zgolj nabor gradnikov uporabniškega vmesnika. Prinaša tudi številne gradnike za hitrejšo izgradnjo programske logike, poleg tega pa je na voljo za številne podlage in predvsem zelo priljubljen v Linuxu, med drugim ga uporabljajo tudi v projektu namizja KDE.

Programerjem v javi zna biti Jambi privlačen predvsem zaradi domorodnega izgleda in hitrosti uporabniških vmesnikov, čeprav Qt omogoča tudi prilagajanje izgleda z lastnimi slogi in obnašanjem. Jambi lahko izkoriščamo tudi iz razvojnega okolja Eclipse (ta namreč ne zahteva, da v njem razvijajo zgolj programe s SWT), orodje za načrtovanje vmesnikov Qt Designer se namreč zna integrirati v IDE Eclipsa.

Preizkusna rztličica, ki uporablja Qt 4.1.3 je že na voljo v spletu, Jambi pa bo presedlal na Qt 4.2.0 takoj, ko bo ta nared.

http://www.trolltech.com/developer/downloads/qt/qtjambi-techpreview http://doc.trolltech.com/qtjambi-1.0/qtjambi-index.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji