Objavljeno: 23.6.2003

QuarkXpress 6.0

Podjetje Quark je po dolgem razvojnem obdobju vendarle objavilo novo različico svojega programa za namizno založništvo QuarkXPress 6. Program sicer sodi med vodilne izdelke na področju DTP, analitiki pa celo ocenjujejo, da gre za najpomembnejšo letošnjo novost na področju izdelkov za računalnike Apple. Nova različica deluje z operacijskim sistemom MacOS X 10.2, na voljo pa je tudi za okolja Windows 2000 in Windows XP.

Novosti, ki jih prinaša QujarkXPress 6.0 lahko razdelimo v dve skupini. V prvi so novosti, ki omogočajo večjo ustvarjalnost pri delu, v drugo pa sodijo lastnosti, ki zagotavljajo kar se da veliko produktivnost. QuarkXPress 6 tako uvaja projektne datoteke, ki so v bistvu zbirke nastavitev z razlikami v tipu, velikosti in usmerjenosti dokumentov, ki jih ustvarjamo. Stilne strani, barve, nastavitve za deljenje, spiski in druge lastnosti lahko pri tem delimo med več postavitvami. V ta namen služi zlasti funkcija Synchronized Text, ki lahko spremembe besedila v enem delu spremeni na vseh sinhroniziranih delih projekta.

Avtorjem je uspelo vgraditi v program številne koristne novosti, kot je večstopenjski preklic operacij in predogled v polni ločljivosti, brez da bi pri temu bistveno spreminjali uporabniški vmesnik izdelka, kar je pomembna odlika programov za profesionalno rabo. Prva v ta namen je cel kup novosti tudi na področju izhodnih možnosti programa, kot so na primer boljša podpora za opisni jezik PostScript Level 3, zmožnost izdelave datotek PDF brez potrebe po nakupu ločenih PDF orodij in drugo.

Izboljšano je delo s plastmi, ki jih je mogoče natančneje nastavljati, prav tako pa velja za predmete, ki se nahajajo na teh plasteh. Za oblikovalce je vsekakor pomemben napredek pri načinu priprave razpredelnic, zlasti pa bo koristno izboljšano določanje lastnosti za vsako celico posebej. Vsebino je mogoče celo prelivati med več razpredelnicami ali pa jo povezati z drugimi besedilnimi okviri.

Dobršen del novosti se nanaša tudi na izboljšano podporo za pripravo spletnih vsebin, čeprav je dejstvo, da QuakXPress 6 še naprej ostaja predvsem orodje za pripravo tiskanih dokumentov. Kljub temu je za oblikovalce pomembno, da lahko v programu določajo menuje, povezave, pisave in celo slikovne prehode, kar je pomembno zlasti pri projektih z več izhodi (tisk in splet). Glede tega je lažje tudi določanje oznak za izvoz in uvoz v XML dokumente, kar olajšuje izmenjavo podatkov v dokumentih.

Tako kot doslej pa pri Quarku predvidevajo, da bodo osnovne zmožnosti programa še naprej dograjevala partnerska podjetja prek vmesnika XTensions. Podjetje ocenjuje, da je danes na voljo kar okoli 500 komercialnih dodatkov, ki so še naprej združljivi z novo različico izdelka. Poleg specializiranih orodij in pripomočkov bodo tu najbolj dragoceni dodatki za upravljanje pretoka delovnega procesa in dokumentov. V ZDA je program že na voljo za ceno 1.045 dolarjev, nadgradnje iz prejšnjih treh različic pa stanejo od 200 do 500 dolarjev.

http://www.quark.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji