Objavljeno: 6.5.2003

Računalniške rezine namesto osebnih računalnikov?

Kot vse kaže, Hewlett Packard pospešeno razvija nov tip osebnih računalnikov, tako imenovane računalniške rezine (blade desktop), ki so podobno kot strežniške rezine shranjene v omarah v računalniških centrih, končni uporabnik pa ima na svoji delovni mizi le monitor, tipkovnico, miško in majhno priklopno postajo. Za razliko od lahkih odjemalcev, ki prav tako breme obdelav podatkov in programov selijo na strežnike v računalniških centrih, pa imamo pri računalniških rezinah opraviti z popolnimi računalniki, kar pomeni, da bo vsak uporabnik imel na rezini svoj procesor, pomnilnik in disk, tako kot pri navadnih računalnikih.

Razlika je predvsem v tem, da se jedro računalniških rezin nahaja v posebnih omarah v računalniških centrih, kjer jih je moč precej preprosteje nadzirati, vzdrževati, nadgrajevati in zamenjevati. Skupaj z samimi rezinami HP namreč razvoja tudi napredne nadzorniške sisteme, ki bodo precej olajšala življenje sistemskim upraviteljem. Računalniki naj bi bili narejeni tako, da jih bo moč preprosto zamenjevati, kasneje pa celo souporabljati neizkoriščena sredstva v njih (recimo neuporabljen prostor na disku) med več uporabniki, na primer za izdelavo varnostnih kopij.

Pri HPje menijo, da lahko na ta način bistveno zmanjšajo stroške lastništva osebnih računalnikov, pri tem pa ohranijo vse prednosti namiznih računalnikov. V novo tehnologijo naj bi vključili najboljše lastnosti in izkušnje iz dosedanjih strežniških rezin, ki postopoma že pridobivajo na veljavi. Za zdaj podrobnosti o projektu, kot je na primer način povezave med računalniško rezino in oddaljenimi V/I napravami (monitor, tipkovnica,...), še niso znane, vendar viru blizu HPju trdijo, da naj bi izdelki bili nared še pred koncem leta.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji