Objavljeno: 25.10.2004

Računalniško podprta navigacija končno tudi v Sloveniji?

Sredi septembra se je zaključil projekt Poslovni načrt sistema za podporo lokacijskim storitvam, ki predstavlja temelj za bodoče navigacijske sisteme in druge lokacijske storitve v Sloveniji. Projekt sta skupaj naročili Ministrstvo za informacijsko družbo in Geodetska uprava RS (GURS), izvajal pa ga je Geodetski inštitut Slovenije. Namen projekta je bil poslovno ovrednotenje področja lokacijskih storitev v Sloveniji s poudarkom na definiranju vlog možnih partnerjev pri razvoju trga teh storitev.

Naročnika sta s tem projektom želela ustvariti pogoje za pospešen razvoj lokacijskih storitev v Sloveniji. Rezultati projekta podajajo taksonomijo lokacijskih storitev. Posebej so obravnavane lokacijske storitve, ki so povezane z aktivno navigacijo cestnih vozil. Identificirani so bili potencialnih ponudniki in uporabniki lokacijskih storitev v Sloveniji.

Ugotovljeno je tudi bilo, da je v Sloveniji kritična masa uporabnikov premajhna za razvoj večine lokacijskih storitev brez začetne participacije državnega in javnega sektorja. Za nekatere storitve namreč obstaja le interes določenih delov državne uprave, npr. na področju zaščite in reševanja. Projekt podaja zato predloge za ustvarjanje pogojev za razvoj teh storitev tako na ravni države, javnega sektorja, še posebej pa na zasebnem sektorju. Na vrsti je torej državna uprava.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji