Objavljeno: 29.5.2009

Rast prodaje računalnikov

Čeprav skoraj vsa svetovna tržišča beležijo upad prodaje računalnikov, je bila Slovenija vsaj v letošnjem prvem četrtletju izjema. Družba IDC je pri svoji analizi tržišč v regiji Adriatik ugotovila, da smo pri nas prodali 8 odstotkov več računalnikov kot v primerljivem lanskem obdobju.

Četrtletna tržna raziskava analitske hiše IDC na tržiščih osebnih računalnikov v treh državah regije Adriatik je pokazala, da je bilo v prvem četrtletju 2009 skupaj prodanih nekoliko več kot 177 tisoč osebnih računalnikov, oziroma 18,7-odstotka manj kot v enakem obdobju leta 2008. Rast prodaje osebnih računalnikov so pri IDC-ju zabeležili le v Sloveniji, in sicer 8%. Na Hrvaškem je bil zabeležen 25% padec, prav tako je s podobno dinamiko padla prodaja osebnih računalnikov v Srbiji, in sicer za 24%.

Trgovci v Sloveniji so skupaj prodali 40,6 tisoč enot, za kar so seveda najbolj zaslužni prenosniki, ki so šli za med (+67%). Na drugi strani se še vedno zmanjšuje prodaja v segmentu strežnikov x86, tokrat za 36%, ter v segmentu namiznih računalnikov (za 31%). Na slovenskem tržišču tako primat že tretje leto zapored ohranja segment prenosnih računalnikov, ki sedaj predstavlja že 61,7% celotnega trga. Sledijo namizni računalniki s 35,5%, ostanek pa predstavljajo strežniki x86.

www.idc-adriatics.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji