Objavljeno: 15.5.2009

Rast prodaje v Sloveniji

Rezultati raziskave, ki jo je opravila družba IDC kažejo, da je kljub negotovim gospodarskim razmeram prodaja osebnih računalnikov v prvem četrtletju letošnjega leta porasla. Količina prodanih izdelkov se je povečala za 7,9% glede na prvo četrtletje 2008, zato pa je bila precej bolj skromna rast v vrednosti prodanih izdelkov, kjer so ponudniki iztržili le 1,2% več kot lani, merjeno v USD.

Če pogledamo rezultate po kategorijah izdelkov hitro opazimo, da imamo zelo neuravnotežene rezultate - velike zmagovalce in velike poražence. Zelo velik uspeh so zabeležili pri prodaji prenosnih računalnikov, medtem ko trg strežnikov x86in namiznih računalnikov močno upada. Kako pomembni so prenosniki v Sloveniji kaže podatek, da po navedbah IDC ta segment predstavlja že 61,7% vseh prodanih enot in 64,2% celotne prodane vrednosti. Glede na prvo četrtletje 2008 je prodaja prenosnikov narasla za 67% (količinsko) oziroma 45,2% (vrednostno).

Na drugi strani se padec prodaje namiznih računalnikov še povečuje - količinsko je bilo prodanih za 30,9% manj računalnikov, vrednostno pa kar 35,7% manj. Namizni računalniki v strukturi prodaje tako predstavljajo samo še 35,5% vseh prodanih računalnikov oziroma 24,3% celotnega izkupička. Prvi trije meseci so bili tudi težko obdobje tudi za področje strežnikov x86, kjer je bil padec prodaje 35,6% količinsko in 31,5% vrednostno.

Po skupni prodaji osebnih računalnikov je v Sloveniji na prvem mestu Hewlett-Packard, sledijo Lenovo in Acer. Če pogledamo samo področje strežnikov x86, je HP prav tako na prvem mestu, sledita pa IBM in Dell.

http://www.idc-cema.com

http://www.idc-adriatics.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji