Objavljeno: 6.10.2004

Rast slovenskega trga poslovnih informacijskih rešitev v letu 2003

Raziskava analitske hiše IDC kaže, da se je slovenski trg poslovnih informacijskih rešitev (EAS - Enterprise Application Suite) v letu 2003 razširil za skoraj 37 odstotkov, s čimer je skupna vrednost prodaje licenc ter vzdrževanja dosegla nivo 21,71 milijona dolarjev. Čeprav naj bi se rast v letošnjem letu upočasnila, pa se bo do leta 2008 nadaljevala s povprečno letno stopnjo rasti okrog 14 odstotkov. Čeprav so nakupi velikih in zelo velikih podjetij lani odtehtali več kot pol skupne porabe za poslovno programsko opremo, pa je bilo več kot 64% novih namestitev opravljenih v majhnih in srednje velikih podjetjih.

V letu 2003 je na slovenskem trgu poslovnih informacijskih rešitev zopet prevladoval SAP, saj so njegovi prihodki za več kot trikrat presegli prihodke drugouvrščenega tekmeca. Analize poleg tega kažejo, da bo SAP zelo verjetno tudi v prihodnjih letih ostal vodilni ponudnik tovrstnih rešitev. Kljub temu so v lanskem letu večinoma dobro poslovali tudi Baan, Microsoft Business Solutions in vodilni slovenski ponudnik Perftech, saj so skupaj s podjetjem SAP obvladovali več kot 75 odstotkov tržišča.

Pri družbi IDC menijo, da bo zaradi zasičenosti ponudbe in postopnega zmanjševanja povpraševanja na področju izdelkov za velika in zelo velika podjetja v prihodnje bistven predvsem segment malih in srednje velikih podjetij. Toda za napredek na tem segmentu bo treba še precej vlagati v osveščanje in izobraževanje trga, saj vodilni in tisti, ki odločajo o nakupu informacijskih rešitvah v malih in srednjih podjetjih še niso dovolj obveščeni o prednostih sodobnih informacijskih sistemov.

Računovodski programi so tudi v letu 2003 ponudnikom prinesle največji delež prihodkov iz naslova licenc in izobraževanja. Nabavni in prodajni moduli so s precejšnjim zaostankom zasedli drugo mesto, medtem ko je upravljanje poslovnih procesov za las prehitelo logistične aplikacije. Skupaj so omenjena štiri funkcionalna področja odtehtala več kot 64% skupnih prihodkov od prodaje poslovnih informacijskih rešitev. Tak vrstni red kaže tudi na to, da so informacijski sistemi v Sloveniji še razmeroma mladi, saj večina zgoraj naštetih modulov nahaja na začetku vrstnega reda izgradnje informacijskih rešitev. To je hkrati tudi priložnost za kasnejše nadgradnje na druge elemente poslovnih informacijskih sistemov, kot so rešitve CRM in SCM.

Rešitve za predelovalno industrijo so v letu 2003 predstavljale več kot 70% prihodkov ponudnikov, medtem ko se je poraba za poslovne informacijske rešitve najbolj povečala v avtomobilski, tehnološki in elektronski industriji. V prihodnje se bo to najbrž spremenilo, IDC pa ocenjuje, da bodo v ospredju sektorji storitvenih dejavnosti, veleprodaje, maloprodaje, bančništva, poslovnih storitev ter javni sektor.

http://www.idc-cema.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji