Objavljeno: 9.8.2004

Raziskava potrjuje visoko varnost Linuxa

Sodeč po raziskavi družbe Evans Data so strežniki z Linuxom nadvse varni, večina pa ni nikoli doživela okužbe z virusi ali vdora hackerjev. V anketi, ki os jo pravili med okoli 500 razvijalci in upravljavci strežnikov z Linuxom, so ugotovili, da kar 78% vprašanih nikoli ni doživelo varnostnih vdorov ali drugih nevšečnosti, kar 92% pa ni nikoli dobilo nobenega virusa.

Rezultati raziskave so veliko nasprotje podobne raziskave med uporabniki sistemov, ki niso zasnovani na Linuxu, Evans Data pa jo je opravil letos pomladi. V tedanji raziskavi je skoraj 60% vprašanih zatrdil, da so vsaj enkrat doživeli varnostni vdori, kar 32% pa je doživelo tri ali več varnostnih težav (pri Liuxu je samo 7% imelo tri ali več vdorov).

Raziskava nadalje razlaga, da je velik del varnostnih težav v Linuxu mogoče povezati z napačnimi nastavitvami programske opreme, ne pa prikritimi varnostnimi luknjami, ki bi jih bilo mogoče povezati z Linuxom oziroma proizvajalci opreme. Zanimiva je tudi ugotovitev, da je od varnostnih vdorov kar 23% takih, v katerih so krivci zaposleni v podjetjih, ne pa zunanji vdiralci, kar še dodatno opozarja na pomembnost varovanja omrežij tudi od znotraj.

http://www.evansdata.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji