Objavljeno: 16.3.2006

Razmerja števila zaposlenih v službah IT

Na področju kadrov v IT sektorju so v zadnjih desetih letih mogoče videti zelo burno dogajanje. V času do pred petimi leti je bilo zaradi velikega povpraševanja na trgu, zlasti zaradi bližanja leta 2000 in navdušenja nad pikakom podjetji, moč zaznati izrazito povečanje števila zaposlenih v IT oddelkih podjetij. Temu je sledilo obdobje umiritve in streznitve, kjer so podjetja na veliko odpuščala IT strokovnjake. Takšno burno dogajanje pa onemogoča preprosto analiza dolgoročnih trendov glede povpraševanja po kadrih s področja informacijskih tehnologij.

Družba Computer Economics je zato opravila zanimivo analizo razmerja med različnimi tipi delovnih mest v IT oddelkih za obdobje zadnjih desetih let. Rezultati so zanimivi in jasno nakazujejo, kakšne profile strokovnjakov podjetja najbolj cenijo. Raziskava je spremljala različna delovna mesta, med katerimi so razvoj programske opreme, upravljanje sistemov, upravljanje omrežij, nadzor kakovosti, izobraževanje in dokumentiranje, upravljanje podatkovnih baz, upravljanje celovitih IT storitev, upravljanje spletnih strežnikov in vsebin, podpora uporabnikom in operativa.

Ko analiziramo podatke za zadnjih deset let je moč opaziti, da se je relativni delež zaposlenih glede na različna delovna mesta povečal samo na področjih razvoja programske opreme, upravljanja sistemov, upravljanja omrežij in nadzora kakovosti. Če se omejimo samo na zadnjih pet let so rezultati še bolj drastični - povpraševanje se je povečevalo le na področju razvoja programske opreme in upravljanja sistemov.

Analitiki menijo, da raziskava jasno kaže, katera delovna mesta podjetja najbolj cenijo oziroma ima rezultat dela takih kadrov največ vpliva na uspešnost poslovanja celotnega podjetja. Stroški za IT osebje namreč predstavljajo največjo postavko v proračunih za IT, v celoti pa predstavljajo čez 30% vseh sredstev za IT. Zato podjetja zelo previdno ravnajo pri zaposlovanju novih kadrov in se odločajo predvsem za podporo kadrom, ki največ prispevajo k poslovnim rezultatom.

www.computereconomics.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji