Objavljeno: 19.7.2006

Razpoznava govora z 99% zanesljivostjo

Podjetje Nuance je predstavilo novo različico programa za razpoznavo govora Dragon NaturallySpeaking 9, za katerega trdijo, da nudi 99% zanesljivost razpoznave brez predhodnega postopka učenja uporabnikovega govora. S tem naj bi bila nova različica 20% bolj natančna od predhodne različice 8 in kar 40% bolj zanesljiva od različice 7. Doslej so uspeli doseči tovrstno visoko zanesljivost le po izdatnem učenju programa uporabnikovega načina govora, kar pa je časovno zelo zamudno.

Izboljšave so dosegli zlasti v algoritmu za razpoznavo angleškega besedila, čeprav so zvišali zanesljivost tudi pri drugih podprtih jezikih. Dragon NaturallySpeaking podpira poleg ameriške namreč še avstralsko, angleško, vzhodnoazijsko in indijsko različico jezika in naglasov, poleg tega pa nizozemščino, francoščino, nemščino, italijanščino, španščino in japonščino. Podjetje poleg splošne različice ponuja tudi prirejene različice za zdravstvena in pravna besedila, s katerimi dosega ponekod še boljše rezultate. Prav tako je na voljo različica za računalnike Macintosh.

Nova različica ima integriran povsem nov modul za sintezo govora, kar pomeni, da program zna tudi prebrati dokumente, kar lahko ponekod olajša preverjanje napak. Dragon NaturallySpeaking lahko uporablja za narekovanje tudi mikrofon in slušalke bluetooth, kar odpravlja potrebo po ožičenem mikrofonu in neposredni bližini računalnika. Za narekovanje besedil lahko uporabljamo tudi ročne računalnike Palm ali PocketPC, pri sinhronizaciji posnetkov z namiznim računalnikom pa program izvede avtomatsko razpoznavo besedil. Standardna različica stane v ZDA 100 dolarjev, bogatejša Preffered pa 200 dolarjev. Specializirane različice za zdravstvo in pravo stanejo od 800 do 1200 dolarjev.

http://www.nuance.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji