Objavljeno: 24.8.2001

Razvojna različica naslednje iteracije Windows CE že na voljo

Microsoft pospešeno pripravlja novo različico operacijskega sistema Windows CE z razvojnim imenom >>Talisker<<. Za razliko od razvoja dosedanjih različic, ki je potekal v ozkem krogu partnerjev, so se pri Microsoftu tokrat odločili poskusiti z metodo javnega preskušanja razvojnih različic, ki se je uspešno uveljavila pri družini operacijskih sistemov Windows, pa tudi drugje. Talisker Beta 2 je tako na voljo na Microsoftovih spletnih straneh, uporabniki pa lahko njegove zmožnosti preizkušajo na emulatorju mobilnih (in drugih) platform, ki deluje na računalnikih PC.

Talisker je precej bolj ambiciozen projekt od dosedanjih različic Windows CE, saj Microsoft z novim 32-bitnim sistemom cilja na zelo širok krog računalniških naprav, kot so ročni računalniki, mobilni telefoni, internetne naprave, lahki odjemalci, prodajni terminali, večpredstavne naprave in naprave za avtomatizacijo v industriji. V primerjavi z dosedanjimi različicami je funkcijsko precej bolj bogat, predvsem pa podpira številne nove tehnologije, zlati ožičene in brezžične komunikacijske tehnologije.

Windows CE >>Talisker<< tako podpira vmesnike Bluetooth in IEEE 802.11b, v obeh primerih s pripomočki, ki od uporabnika ne zahtevajo dodatnih nastavitev za uporabo. Izboljšan je sistem za iskanje priklopnih točk, dodan pa tudi protokol OBEX (Object Exchange), ki omogoča samodejno izmenjavo podatkov med mobilnimi napravami z vmesniki Bluetooth in IrDA.

Precej bolj bogat je nabor podprtih internetnih in omrežnih protokolov. Podpora za TCP/IP je okrepljena z novimi mehanizmi za varnost in zanesljivost delovanja, dodani pa so podpora za imeniški sistem LDAP, daljinski dostop do strežnikov (RAS), protokol NDIS 5.1 za povezljivost v krajevna omrežja, Winsock 2.0 in Universal Plug and Play. Za učinkovito glasovno komunikacijo prek podatkovnih omrežij (na primer internetno telefonijo) Talisker podpira protokol Real-Time Collaboration and Communication (RTC/SIP), za terminalske naprave pa protokol Remote Desktop Protocol (RDP).

Za pravilno delovanje v brezžičnih omrežjih skrbi nova identifikacijska številka mobilne naprave, za varnost pa podpora za sisteme Kerberos, Secure Sockets Layer (SSL) ter avtentifikacijo s pomočjo pametnih kartic (protokol CSP).

Ker je Talisker podpira širok nabor končnih naprav, so pri Microsoftu precej razširili podporo za strojno opremo. Novi Windows CE bo tako moč priključiti na pomnilniške naprave z vmesnikom ATAPI (IDE), izboljšana je podpora za zvok, vključen pa sta programski vmesnik DirectX in večpredstavna infrastruktura Windows Media 8.

Z uporabniške strani lahko pričakujemo še nekoliko posodobljen uporabniški vmesnik, ki pa je v celoti precej bolj prilagodljiv in sprejemljiv glede na različne platforme in potrebe uporabnikov. Sistem podpira uporabniške profile, ki ohranijo lastne nastavitve za več uporabnikov na eni napravi. Zanimiva je tudi možnost prikazovanja na več zaslonih hkrati.

Ker je Talisker zelo internetno usmerjen sistem, je skoraj razumljivo, da so pri Microsoftu izboljšali tudi interneta orodja. V novi različici bo tako vključen brskalnik Internet Explorer CE 5.5, ki je funkcijsko precej bolj usklajen s sedanjo namizno različico brskalnika. Izboljšana je tudi podpora za različne jezike, čeprav najbrž tudi tokrat slovenščina sistemsko ne bo podprta.

Windows CE >>Talisker<< bo še naprej podpiral različne procesorske platforme, in sicer procesorje ARM, Mips, Hitachi SH in Intel x86 sisteme, čeprav je bilo pred časom slišati možnost, da bo Microsoft število podprtih platform sčasoma zmanjšal (v najboljšem položaju sta ARM in x86).

Trenutno še ni določeno, kdaj bo Talisker zaživel tudi v končni različici, najbrž pa javno preskuševanje pomeni, da cilj ni daleč. Ob tem velja povedati, da najverjetneje vse izvedbe sistema ne bodo predstavljene sočasno ampak bodo tempirane v dogovoru s proizvajalci strojne opreme (mobilnih telefonov, ročnih računalnikov). Za zdaj tudi ni jasno, ali bodo sedanji uporabniki okolja Windows CE imeli možnost nadgradnje na novi sistem ali pa bo ta vezan zgolj na nove strojne naprave.

http://www.microsoft.com/embedded

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji