Objavljeno: 18.3.2007

Red Hat Enterprise Linux 5

Podjetje Red Hat je po dolgem razvoju objavilo peto generacijo svojega izdelka za poslovna okolja Red Hat Enterprise Linux 5 (RHEL 5). Gre za prvo veliko posodobitev v zadnjih dveh letih, ki prinaša številne pomembne novosti na področjih virtualizacije, varnosti, hrambe podatkov, vključene pa so tudi številne nove aplikacije. Najbolj pričakovana novost je brez dvoma podpora za virtualizacijo operacijskih sistemov. Poleg izvajanja več navideznih strežnikov v eni instanci operacijskega sistema je glede na tekmece pomembna novost podpora za detekcijo, ustvarjanje novih navideznih okolij in upravljanje virtualnih strežnikov.

RHEL 5 prinaša pomembne novosti na področju varnosti, vključno z novimi mehanizmi za zaščito delovanja jedra Linuxa. Precej so poenostavili implementacijo varnega okolja SELinux, kar je bilo v različici 4 doslej težavno. RHEL je po novem na voljo v več različicah, ki so optimizirane za različne strežniške vloge. Red Hat Advanced Platform je tako usmerjena za strežnike s ključnimi aplikacijami. Red Hat Datacenter Solution pa je paket namenjen podatkovnim centrom, ki se pripravljajo za migracijo na Linux.

Red Hat Database Availability Solution je podrejen čim bol učinkoviti strežbi podatkovnih baz, kot so Oracle, Sybase, MySQL EnterpriseDB in IBM DB2. Zadnja različica Red Hat High Performance Computing Solution pa je namenjen računalniškim gručam, ki so namenjene prvenstveno za obsežne računske naloge. Za lažjo implementacijo aplikacij so pri Red Hatu pripravili novi Red Hat Exchange, kjer bodo uporabniki našli predpripravljene rešitve za posamezne tipične strežniške vloge. Tako kot doslej je RHEL na voljo v strežniških različicah, kot tudi za osebne računalnike in delovne postaje.

Z novo različico Linuxa pri Red Hatu odgovarjajo na izzive Novella, Oracla, pa tudi Microsofta, kar dokazuje tudi podobno pakiranje različic, kot pri tekmecih. Kljub temu Red Hat ostaja še vedno vodila distribucija Linuxa, tudi na račun odprte in brezplačne različice Fedora, ki je v šesti inkarnacije našla dom že pri več kot pri dveh milijonih uporabnikov.

http://www.redhat.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji