Objavljeno: 4.3.2003

Red Hat in Oracle skupaj za Linux

Družbi Red Hat in Oracle bosta operacijski sistem Linux predložili v oceno o izpolnjevanju pogojev za >>skupni kriterij<< (Common Criteria), saj bi to potrdilo lahko odprlo vrata za uporabo programov s prosto kodo v vladnih ustanovah. Doslej je ameriška vlada uvajala okolje Linux na različnih področjih, vendar bolj izjemoma.

ZDA so ena izmed 14 držav (od Nemčije do Peruja), ki priznavajo potrdilo o ustreznosti skupnemu kriteriju, potrdilo pridobljeno v eni državi pa velja v vseh državah. Red Hat in Oracle želita sprva pridobiti razmeroma skromno drugo stopnjo potrdila EAL 2 (>>Evaluation Assurance Level<<) za programski strežnik Red Hat Linux Advanced Server. Ameriški oddelek za obrambo (Department of Defense) je za ta program družbi Red Hat že izdal potrdilo o delovanju v skupnem okolju (>>Common Operating Environment<<), ki potrjuje določeno stopnjo medsebojnega sodelovanja z drugimi operacijskimi sistemi.

Podatkovni strežnik Oracle 9i sicer že ima potrdili EAL 4 za okolji Windows NT in Solaris, za okolje Linux pa jo mora še pridobiti. Pri vladnih ustanovah so že pokazali nekaj zanimanja za delovanje tega podatkovnega strežnika v okolju Linux, saj naj bi po zadnjih problemih s pomanjkljivo varnostjo zaupanje v okolje Windows upadlo. Sicer je operacijski sistem Microsoft Windows 2000 potrdilo EAL 4 pridobil že lani.

Mednarodni standard "Common Criteria" določa in preverja državni inštitut za standarde in tehnologijo v ZDA (>>National Institute of Standards and Technology<<). Skupaj obstaja sedem stopenj potrditve glede na različne zahteve po varnosti, zanesljivosti in načinu nadzora in razvoja. Najvišjo stopnjo, ki jo lahko potrdijo za komercialni program, je EAL 4.

http://www.oracle.com

http://www.redhat.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji