Objavljeno: 5.5.2004

Red Hat tudi za namizne računalnike

Red Hat je najavil, da bo v kratkem predstavil svojo prvo različico operacijskega sistema Linux, namenjeno poslovnim uporabnikom, s čimer naj bi neposredno tekmovali z Microsoftom in Okni. Po desetih letih obstoja je to prva potrditev, da se Red Hat podaja tudi na namizja, kjer je doslej ponujal predvsem rešitev za tehnične delovne postaje. Glavni trg za izdelke družbe Red Hat so bili doslej strežniki, tekmovali pa so zlasti proti ponudnikom Unixa.

Nova različica namiznega Linuxa se bo imenovala Red Hat Desktop nastala pa je ob sodelovanju z družbo Wind River Systems. Ker želijo ob novem izdelku ohraniti tudi obstoječi paket za delovne postaje Red Hat Enterprise Linux Workstation, bo že prva različica nosila oznako Red Hat Desktop 3, da bodo poenotili številčenje. Red Hat namerava nov izdelek graditi postopoma, sprva pa bo zato vseboval manj zmožnosti, kot polni paketi Linux. V paketu Red Hat Desktop bodo tako pisarniški paket OpenOffice 1.1, poštni odjemalec Evolution, spletni brskalnik Mozilla in odjemalec Citrix ISA.

Posebnost je tudi to, da Red Hat izdelek Desktop ne bo prodajal posamično, temveč zgolj v paketih. Cena za 50 licenc bo tako stala okoli 3.500 dolarjev ali okoli 70 dolarjev na delovno postajo, kar pa je letni znesek. Red Hat Desktop bo torej na voljo za naročnino, vendar za nižjo ceno, kot tekmeci pri Sunu (100 dolarjev na leto, trenutno s popustom do junija za 50 dolarjev letno) in Novellu (okoli 90 dolarjev letno). V ceno so seveda vključeni podpora, popravki in nadgradnje na morebitne nove različice, prek obstoječe storitve Red Hat Network.

Kupci pa bodo lahko namizne Linuxe nadgradili tudi s novimi strežniškimi paketi Red Hat Network Satellite Server oziroma Red Hat Network Proxy Server, s katerimi bo mogoče centralno nadzirati delovne postaje, opravljati centralne nadgradnje in daljinski nadzor. Paketa se razlikujeta po lastnosti in seveda ceni (10.000 oziroma 2.500 dolarjev).

Analitiki pozdravljajo korak vodilnega ponudnika distribucij Linuxa, vendar so pri ocenah previdni. Zavedajo se, da je Microsoft trenutno še vedno absolutni kralj na tem področju s skoraj 93% trga (podatek iz zadnje analize v letu 2002). Linux ima trenutno nekaj manj kot 3% namizij, ocenjujejo pa, da bi se lahko do leta 2006 ta številka podvojila. Red Hat namerava to doseči ali celo preseči z vzpostavitvijo strateških partnerstev. Na svojo stran je že pridobil družbe, kot so Vmware, Citrix, Adobe, Macromedia, Real in drugi, ki pripravljajo rešitve za namizja z Linuxom. Hkrati tudi pripravlja dogovore s proizvajalci računalnikov, čeprav je za zdaj interes tu nekoliko majhen. Zlasti pri velikih.

Toda po besedah vodilnih v Red Hatu, ima podjetje dovolj potrpljenja. Njihov cilj je, da dosežejo dober tržni delež v 5 do 7 letih, iskali pa bodo vsakršno priložnost, da pridejo do tja. Direktor družbe meni, da je za poslovne uporabnike najbrž ugoden trenutek za prestop na Windows čas, ko bo Microsoft predstavil novo različico okolja Windows Longhorn, ki bo od uporabnikov zopet zahtevala nove izdatke za nadgradnje. Poleg tega že intenzivno pripravljajo nove različice. Red Hat Desktop 4 bo tako izšel predvidoma v začetku 2005, med pomembnimi novostmi pa bo dobra povezljivost z Microsoftovimi strežniki in imeniškim sistemom Active Directory.

http://www.redhat.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji