Objavljeno: 5.8.2003

Red Hat vložil tožbo proti družbi SCO

Podjetje Red Hat, ki je danes največji ponudnik distribucij Linuxa, je proti družbi SCO Group vložilo tožbo, v kateri zahtevajo sodno ugotovitev, da v svojih izdelkih niso kršili avtorskih pravic. Pri Red Hatu trdijo, da so bili doslej tiho, poslušali in analizirali, vendar v vseh dosedanjih dokazih niso našli nič takega, kar bi lahko bilo predmet sodnega pregona s strani družbe SCO Group. Red Hat pa je zelo zmotil korak družbe SCO, s katerim so začeli groziti s tožbami končne uporabnike Linuxa, predvsem velike družbe, ki so obenem glavni odjemalci izdelkov družbe Red Hat.

SCO Group je na tožbo že reagiral in napovedal, da bodo tudi sami vložili protitožbo. Ob tem pa zanikajo, da s svojimi zahtevami po odškodninah v skupnost Linuxa vnašajo zgolj strah in dvome. Po lastnih trditvah želijo le >>izobraziti ljudi, kaj pomeni avtorska lastnina nad kodo<<. Mnogi analitiki in pristaši Linuxa so pozdravili korak družbe Red Hat, ki se je tako iz pasivne premaknila v aktivno vlogo pri obrambi Linuxa.

Če bi bili pri svojih zahtevah uspešni, bi najbrž s tem zaščitili pred pregonom tudi druge ponudnike Linuxa. Red Hat je obenem ustanovil tudi poseben sklad, v katerega je vložil milijon dolarjev za obrambo skupnosti Linuxa pred morebitnimi nadaljnjimi tožbami in zahtevami družbe SCO. Ob tem upajo, da bodo v sklad prispevali tudi drugi ponudniki Linuxa in prostovoljci.

http://www.redhat.com

http://www.sco.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji