Objavljeno: 22.3.2000

Reforma ITU

Mednarodno telekomunikacijsko združenje (ITU) je sklenilo odstopiti od tradicionalnih prijemov in se prilagoditi tako, da lahko za člane učinkovito deluje v spreminjajočem se telekomunikacijskem okolju. V ta namen so oblikovali svetovalno telo, ki ga sestavlja 27 predstavnikov, med katerimi so ministri, predstavniki vlad in regulatornih organov ter direktorji pomembnih proizvajalcev telekomunikacijske opreme in ponudnikov storitev.

Na sestanku v Ženevi so sprejeli nekaj pomembnih priporočil: ITU mora postati zavezništvo med javnim in zasebnim sektorjem saj le tako lahko ohrani in okrepi svojo mednarodno kredibilnost. Oblika sodelovanja mora še biti opredeljena, jasno pa je, da je zasebni sektor nosilec razvoja, regulatorna telesa pa sodelujejo kot ocenjevalec v imenu in interesu širše javnosti. ITU želi postati stičišče znanja in dobrih poslovnih navad pri regulatornih nalogah, obenem želijo okrepiti svojo vlogo pri reševanju sporov in upravljanju interneta. Zavedajo se, da je internet nastal brez formalnega upravljanja ali državnega nadzora, toda dvomijo, da bo to možno tudi v prihodnosti, zlasti zato, ker internet vstopa v svet telekomunikacij prek telefonije IP, mobilnih komunikacij in digitalnega predvajanja (broadcasting). Strinjajo se, da ima ITU z znanjem in izkušnjami lahko pomembno vlogo pri usklajevanju državnih pravil in odpravljanju določil, ki lahko ovirajo razvoj interneta in elektronskega poslovanja.

Združenje ITU ne namerava posegati v področja, ki niso v njegovem okviru delovanja -- npr. v vsebino ponudnikov. Zanimivo je priporočilo, da bi generalnemu sekretarju združenja morali dati še večja pooblastila.

http://www.itu.int

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji