Objavljeno: 24.3.2004

Rekordna kazen za Microsoft

Evropska Unija je izdala odredbo, po kateri bo moral Microsoft plačati 613 milijonov dolarjev kazni zaradi monopolnega ravnanja, poleg tega tudi spremeniti okolje Windows.Ta odredba je doslej najvišja kazen v Evropski Uniji, sprejeli pa so jo po tem, ko so pogajanja za poravnavo med komisarjem Mariom Montijem in direktorjem Microsofta Steveom Ballmerjem zašla v slepo ulico.

Poleg denarne kazni ima Microsoft zdaj 90 dni časa, da pripravi različico okolja Windows brez programa Windows Media Player, ki je bil središče spora. Microsoft mora v 120 dneh tudi pripraviti informacije, ki jih bodo zahtevali drugi proizvajalci za povezovanje svojih izdelkov z okoljem Windows. Ob tem se morajo zavezati, da bodo tovrstne informacije nudili redno tudi v bodoče. Omejitev je tudi ta, da se mora Microsoft vzdržati vsakršnih tehnoloških, pogodbenih in prodajnih omejitev, ki bi različico Oken brez večpredstavnega predvajalnika naredile komercialno nezanimivo ali manj zmogljivo. To pomeni tudi, da mora biti taka različica okolja Windows cenejša od tiste s predvajalnikom, ki pa jo Microsoft lahko še naprej prodaja.

Microsoft se seveda z odločitvijo EU ne strinja in je že napovedal pritožbo na evropsko sodišče. Ob tem predvsem pričakujejo, da bo sodišče posamezne odločitve zamrznilo za čas pritožbenega postopka. Še vedno pa so mnenja, da bi bila poravnava boljša odločitev za evropske uporabnike, čeprav podobnosti propadlega sporazuma niso znane. Microsoft tudi napoveduje, da se bo najbrž pravni boj nadaljeval vsaj štiri do pet let, kar pomeni, da bo med tem že zunaj tudi nova različica Oken. Nekateri tekmeci, kot je družba Sun so že izrazili dvom v učinkovitost sodnih postopkov, saj je v ameriški tožbi, ki je trajala več let, Microsoft v vmesnem času le še pridobival tržni delež.

Microsoft seveda ne želi komentirati, ali bo odločitev EU vplivala na cene in vsebino prihodnje različice Windows >>Longhorn<<. Neuradno pa se bojijo, da bi odločitev EU lahko predstavljala precedens tudi za druge tožbe in odločitev, predvsem protimonopolne posege ameriškega tožilstva. Microsoftovi partnerji, zlasti proizvajalci računalnikov menijo, da se za njih ne bo kaj dosti spremenilo in so večinoma do odločitve ravnodušni. Raziskave kažejo, da ima Microsoft v EU med 90% in 95% trga na nivoju operacijskih sistemov za osebne računalnike.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji