Objavljeno: 12.3.2007

Rekordna prodaja strežnikov v regiji EMEA

Po raziskavi analitske hiše IDC se je leto 2006 za ponudnike strežnikov v regiji EMEA končalo izredno uspešno, saj se je vrednost trga prvič povzdignila nad 5 milijard dolarjev, kar je rast za 7% v primerjavi z istim obdobjem leta 2005. Rast števila prodanih enot pa je bila bolj počasna, saj se je v omenjenem obdobju dvignila le za 1% na 689.000 enot, kar pa še vedno predstavlja rekord v EMEA regiji.

Po mnenju IDC sta strežniška virtualizacija in konsolidacija projektov odgovorni za večino omenjene rasti. To se izraža predvsem pri vse večji povprečni ceni strežnikov in manjši prodajni aktivnosti v vstopnem strežniškem segmentu. Do sedaj je bila strežniška virtualizacija uporabljena predvsem kot platforma za konsolidacijo velikih sistemov, zdaj pa se po njej ozirajo tudi srednja in majhna podjetja.

Proizvajalci v regiji EMEA so poročali o nepričakovano visokih prihodkih, ki so na segmentu zmogljivih strežnikov zrasli za več kot 17% v primerjavi z istim četrtletjem leta 2005. To je bilo očitno predvsem na trgih Češke Republike, Hrvaške, Egipta, Združenih Arabskih Emiratov in nekaterih manjših trgih regije, kjer so bili veliki proizvajalci, kot so HP, Sun in Fujitsu Siemens najuspešnejši. Najuspešnejša država v regiji po rasti vrednosti trga je bila Hrvaška, kjer se je prihodek izdelovalcev povečal za 43.3% v primerjavi z istim četrtletjem leta 2005.

IDC je poleg tega zabeležil, da so se prihodki od prodaje strežnikov, ki temeljijo na operacijskem sistemu Linux močno povečali, saj so v omenjenem četrtletju zrasli za 39% in tako predstavljali 12% vsega trga. Operacijska sistema Windows in Unix sta izenačena na 33% vsak, predvsem zaradi povečane prodaje sistema Unix na Srednjem Vzhodu in Afriki. Več kot 80% prodanih sistemov v regiji EMEA je sedaj strežnikov x86 s 64-bitnimi razširitvami. Še naprej hitro raste tudi trg strežniških rezin, ki se je povečal za 35% in je predstavljal 5,6% vsega strežniškega trga, skupno pa strežniki za vgradnjo v omare predstavljajo kar 55% celotnega trga.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji