Objavljeno: 3.11.2002

Revolucionaren pristop k brezžičnemu prenosu podatkov

Lucentov razvojni center Bell Labs je predstavil dva nova procesorja, ki naj bi, teoretično, omogočala tudi do osem krat hitrejše prenose podatkov preko brezžičnih omrežij. Tehnologijo so poimenovali BLAST (Bell Labs Layered Space-Time), temelji pa na povsem drugačnih načelih kot dosedanja uporaba brezžičnih tehnologij, od radia naprej.

Ves prenos podatkov preko zraka temelji na tem, da različni signali med prenosom ne smejo motiti drug drugega (kot denimo dve radijski postaji na isti frekvenci). Tehnologija, ki so jo razvili pri Bell Labs pa deluje tako, da se hkrati pošiljati več signalov preko večjega števila anten, ki morajo biti primerno postavljene. Signali se sicer prepletajo, vendar jih je zaradi postavitve anten pri sprejemu mogoče razločiti; in ker je uporabljeno večje število anten namesto ene, se prenos podatkov poveča.

Doslej je raziskovalcem Bell Labs uspelo razviti procesor BLAST, ki uporablja hkrati štiri antene in tako zmore prenašati podatke s prepustnostjo 19,2 Mb/s. Lucent je te procesorje že pričel vgrajevati v svoje bazne postaje, procesorje za naprave kot so mobilni telefoni in ročni računalniki pa je že ponudil njihovim proizvajalcem. Po oceni raziskovalcev iz Bell Labs naj bi naprave s procesorji BLAST prišle na tržišče v naslednjih letih.

http://www.bell-labs.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji