Objavljeno: 26.3.2007

Revolucionarna brizgalna tehnologija

Avstralsko podjetje Silverbrook Resarch je na konferenci posvečeni tehnologiji brizgalnih tiskalnikov predstavilo revolucionaren sistem tiskanja z imenom Memjet, ki omogoča do desetkrat hitrejše tiskanje, kot pri današnjih brizgalnih tiskalnikih. Izum, ki je plod desetletnega, javnosti prikritega dela, temelji na posebnih čipih, ki imajo vgrajene brizgalne šobe, čipe pa je mogoče postaviti drugega ob drugega do celotne širine tiskalne površine, s čimer so odpravili potrebo po potovanju brizgalnih glav levo in desno po tiskani površini.

Avtorji trdijo in so javno tudi prikazali, da s tem postopkom dosegajo hitrosti do 60 strani na minuto pri navadnem barvnem tisku in tja do 30 strani na minuto pri tiskanju s fotografsko kakovostjo. Največja ločljivost tiska je 1600 x 1600 pik na palec. Ob vsemu je predvsem pomembno tudi to, da bo tehnologija Memjet že letos na voljo v redni prodaji, osnovni tiskalniki pa naj bi predvidoma stali le okoli 300 dolarjev.

Posamezen čip sistema Memjet je širok okoli 2,5 cm in vsebuje kar 6.400 šob, tako da jih za tipično stran A4 rabimo le okoli 8. Vse skupaj krmili zmogljiv krmilni mehanizem, ki je sposoben procesirati okoli 900 milijonov pik na sekundo, dovolj, da lahko visoko hitrost tiska dosegajo tudi pri tiskalnikih zelo velikih dimenzij, takih namenjenih za plakate. Tiskalne glave premorejo šobe za pet barvnih kanalov, ki pa jih lahko preprosto prilagajajo potrebam.

Novost, ki jo je predstavilo podjetje Silverbrook Resarch ni povsem neznana tehnologija, saj o podobnih sistemih že dalj časa razmišljajo tudi drugi proizvajalci. Toda dosedanji poskusi so imeli precej težav s nadzorom razmazanja barv in zanesljivosti delovanja šob, kar naj bi v tehnologiji Memjet odpravili. Tehnologijo naj bi licencirali drugim proizvajalcev tiskalnikov, čeprav za zdaj še ni znano, kdo vse so kupci.

http://www.memjet.com

http://silverbrookresearch.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji