Objavljeno: 7.7.2002

Revolucionarno odkritje avtorja Mathematice

Stephen Wolfram, sicer avtor programa Mathematica, ki že osemnajst let velja za najboljši matematični program, je zadnja leta posvetil raziskovanju celičnih avtomatov - vzorcev, ki nastanejo kot posledica preprostih pravil. In na osnovi teh raziskav objavil knjigo Nova vrsta znanosti (A New Kind of Science), ki predpostavlja, da gibanje teh vzorcev daje boljšo osnovo za znanost kot karkoli drugega, vključno z matematiko.

Čeprav bi znanstvena skupnost vsako tako trditev načeloma hitro ovrgla, bodo Wolframu zagotovo dali možnost in njegovo knjigo temeljito premleli. Nenazadnje je Wolfram mnenja, da ima njegova teorija vpliv na prav vse kar poznamo in da bomo po tem gledali na vse - od narave in znanosti, do umetnosti in filozofije, povsem drugače.

Sicer pa bo Nova vrsta znanosti očitno tudi dokaj profitni projekt za Wolframa, saj je poleg že razprodane knjige odprl tudi knjigi posvečeno spletno stran, s katere si lahko uporabniki naložijo programe, ki jim omogočajo izvajati iste poskuse kot jih je on sam, najbolj zagrizenim pa je na voljo tudi program A New Kind of Science Explorer, s katerim je mogoče izvajati tudi druge poskuse.

http://www.stephenwolfram.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji