Objavljeno: 10.3.2006

RFID buri duhove tudi na Evropski komisiji

Tehnologija RFID je na trgu prisotna že kar nekaj časa, na letošnjem sejmu CeBit pa je pritegnila precej več pozornosti kot prej. Število izdelkov in tehnologij, ki podpirajo radijsko označevanje, namreč strmo narašča, skupaj z njimi pa se pojavlja tudi bojazen, da bodo proizvajalci in regulacijski organi pozabili na pravico uporabnikov do zasebnosti.

Na sejmu je zato evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding predstavila svojo novo pobudo: odprto diskusijo o prednostih in slabostih RFIDja in njegove rabe. Šlo bo za neke vrste forum, kjer bodo lahko zagovorniki in nasprotniki tehnologije izmenjavali svoja mnenja, komisija pa bo sponzorirala tudi več okroglih miz, na katerih naj bi si uporabniki in ponudniki izmenjevali mnenja, izkušnje in nasvete v zvezi z RFID.

V okviru pobude, ki naj bi pritegnila proizvajalce, vlade in zainteresirano javnost, bo do konca leta komisija zbirala podatke in mnenja, nato pa naj bi določila smernice za zakonodajo s tega področja. Vse odločitve komisije bo na koncu moral potrditi še Evropski parlament in Evropski svet.

Viviane Reding na tiskovni konferenci.

http://europa.eu.int

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji