Objavljeno: 22.2.2002

RIM BlackBerry vse bolj prisoten v Evropi

V ZDA zelo popularen proizvajalec mobilnih naprav Research in Motion (RIM), ki ponuja mobilen dostop elektronske pošte in drugih podatkov, si vse bolj utira pot na evropsko tržišče. RIM-ov paradni konj je storitev BlackBerry, ki omogoča dostavo in prebiranje elektronske pošte ter dostop do omrežja podjetja na RIM-ovih ročnih računalnikih. BlackBerry za preverjanje elektronske pošte ne uporablja povezave na klic, temveč paketni prenos podatkov, kar pomeni, da je ročni računalnik ves čas povezan z omrežjem in uporabnik dobi sporočilo takoj, ko je poslano. In to običajno niti ne z internetom, temveč s krajevnim omrežjem podjetja, saj je BlackBerry prvenstveno namenjen poslovni rabi.

V Evropi je BlackBerry prisoten že od septembra, vendar zgolj v Veliki Britaniji, kjer ima RIM pogodbo z operaterjem mobilne telefonije mm02 (bivši BT Cellnet), sedaj pa so pogodbo razširili tudi na operaterje v lasti mm2 na Irskem (Digifone), Nizozemskem (Telfort Mobiel) in v Nemčiji (Viag Interkom). Na britanskem tržišču ima BlackBerry okrog 100 strank, predvsem večjih podjetij, točnega števila dejanskih uporabnikov pa ne želijo izdati.

Kljub začetnem navdušenju in veliki popularnosti v ZDA, pa je vprašanje koliko se bodo te naprave prijele v Evropi, predvsem zaradi ne ravno najbolj zmogljivih in privlačnih ročnih računalnikov, konkurence podobnih rešitev in precej visokih cen. Cena enega ročnega računalnika RIM v Veliki Britaniji je okrog 150 tisoč tolarjev, temu pa je še potrebno prišteti dobrih 900 tisoč tolarjev za strežniško strojno opremo v podjetju in preko 10 tisočakov mesečne naročnine po uporabniku.

http://www.rim.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji