Objavljeno: 3.5.2012

RIM stavi na BlackBerry 10

Časi, ko je bil BlackBerry najbolj razširjen pametni telefon so že zdavnaj mimo, vendar se podjetje Research In Motion (RIM) na vse kriplje trudi, da bi povrnili nekaj stare slave. Po precej neuspešni splavitvi svoje prve tablice PlayBook, so zdaj vso energijo vložili v razvoj nove generacije operacijskega sistema, ki so jo poimenovali BlackBerry 10.

Na letni razvojni konferenci BlackBerry World so v ta namen razdelili po ocenah več kot tisoč prototipov telefonov med prijavljene razvijalce, s ciljem, da bi kar se da pospešili razvoj programov za novo generacijo telefonov. Sodelujoči so tako v roke dobili telefon, ki so ga poimenovali BlackBerry 10 Dev Alpha, na katerem lahko preizkusijo pravkar predstavljane razvojne komplete (SDK) za programe tako v klasični (nativni) obliki, kot spletne programe HTML5.

Čeprav RIM vztraja, da je BlackBerry 10 Dev Alpha daleč od končne podobe pametnega telefona z novim operacijskim sistemom, že ta ni od muh. Znano je, da ima med drugim 4,2-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 x 768 pik, 1 GB RAM, 16 GB pomnilnika Flash,video kamero in vmesnik HDMI.

Seveda pa je bistvo operacijski sistem, ki temelji na Unix izvedenki QNX, zelo priznanem izdelku za delo v realnem času. Inženirji družbe RIM so zato obiskovalce konference skušali navdušiti s skrbno izbranimi demonstracijami, ki kažejo podrobnosti, vendar ne še celotne slike. Navdušuje denimo povsem na novo razvita zaslonska tipkovnica, ki naj bi se sproti prilagajala uporabniku, ponujala predloge besed, predvsem pa uporabljala kretnje za preklop med funkcijami (denimo črkami/številkami). Prvi vtis kažejo, da je morda res najbolje od tega, kar lahko počnemo s tipkami na zaslonu.

Veliko razvoja so vložili v fotografski del telefona. Skupaj s partnerskim podjetjem so razvili program za preprosto izdelavo 360-stopinjskih panoramskih slik, ki jih lahko tudi pregledujemo preprosto tako, da vrtimo telefon. Zanimiva je tudi možnost izbiranja točno izbrane fotografije iz več sekund trajajočega posnetka preprosto s vrtenjem gumba na časovni osi. Na oder so celo pripeljali športni avto Porsche, ki je bil opremljen z več zasloni in povezan z raznimi funkcijami avtomobila, vse skupaj pa je procesiral en telefon z BlackBerry 10.

Kako zelo si želijo uspeh priča tudi izziv za programerje. RIM obljublja vsem razvijalcem, ki bodo programe certificirali za njihovo spletno trgovino App World, da jim jamči povrnitev vložka. Če v prvem letu od objave programa avtor ne bo zaslužil vsaj 10.000 dolarjev, RIM jamči, da mu bo izplačal razliko.

http://www.blackberryworld.com/?CPID=OTC-2012BBWORLD04

http://developer.blackberry.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji